Skoči na glavni sadržaj

NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA

Profile picture for user spetrov
dr. sc. natur. Siniša Petrović,
profesor stručnog studija u trajnom izboru
Vidi profil
dr. sc. biotech. Urška Kosić,
viši predavač
Vidi profil

ASISTENT(I):

Jezik hr
Studij
Semestar 1
ECTS 5
Vrsta predmeta Obavezni predmet
Predavanja 3
Vježbe 2
Seminari 0
Praktični rad 0
Ciljevi kolegija
  • Upoznati studente s osnovnim zakonitostima kemijskih reakcija i formiranja spojeva te osnovama kemijskog računa.
  • Informirati o vrstama i korištenju organskih tvari u biljnoj proizvodnji.
  • Dati pregled glavnih biokemijskih procesa u organizmu i onih koji imaju primjenu u preradi poljoprivrednih proizvoda.
  • Upoznati studente s različitim skupinama mikroorganizama i principima mikrobiologije hrane. Izložiti različite postupke tijekom konzerviranja i u procesima fermentacije biljnih proizvoda
Ishodi učenja
  • Usvojiti temeljne kemijske pojmove te rješavati računske zadatke.
  • Razlikovati vrste otopina te provoditi mjerenja u kemijskom laboratoriju. Opisati svojstva i navesti upotrebu elemenata i njihovih anorganskih spojeva na temelju njihovih kemijskih osobina.
  • Razlikovati organske spojeve obzirom na njihovu građu i osobine. 
  • Objasniti građu najznačajnijih makromolekula i opisati osnovne metaboličke putove te biokemijske     procese značajne za poljoprivredu.
  • Kategorizirati glavne skupine mikroorganizama i objasniti njihovu ulogu u prirodi i u preradi poljoprivrednih proizvoda.