Skoči na glavni sadržaj

Specijalistički diplomski stručni studij Vinarstvo

...
Specijalistički diplomski stručni studij Vinarstvo

Nadopuni svoje stručno znanje i postani „Specijalist vinarstva“

Zašto upisati ovaj studij?

Na ovom diplomskom studiju nadopunit ćeš svoja stručna znanja o specifičnim tehnološkim postupcima u proizvodnji grožđa i vina. Kroz atraktivna predavanja steći ćeš dodatna teorijska znanja, kroz laboratorijske vježbe upoznat ćeš nove analitičke metode, a kroz praktični rad steći ćeš dodatno iskustvo i neophodno samopouzdanje, za ovo tehnološki zahtjevno ali istovremeno i vrlo kreativno zanimanje. 

Jezik hr
Stručni naziv kratica struč. spec. ing. agr.
Stručni naziv M Stručni specijalist inženjer vinarstva
Stručni naziv Ž Stručna specijalistica inženjerka vinarstva
Vrsta rada za završetak Specijalistički završni rad
ECTS 120
Ishodi učenja
  • Suvremena tehnologija proizvodnje vinove loze
  • Upravljati vinogradom s obzirom na tehnološko-ekološke i ekonomske uvjete.
  • Vrednovati utjecaj terroira, tehnološke zrelosti i tehnologije berbe u svrhu postizanja ciljane kvalitete grožđa i vina.
  • Procijeniti utjecaj fizioloških procesa, ampelotehničkih i meliorativnih zahvata na prirod i kvalitetu grožđa.
  • Planirati ekološku proizvodnju vinove loze
  • Analitika grožđa i vina
  • Odrediti fenolnu zrelost grožđa
  • Ocijeniti oksidacijsko redukcijski potencijal vina na osnovu fizikalno-kemijskog sastava mošta i vina
  • Utvrditi stabilnost vina
  • Ocijeniti potencijal i strukturu mošta i vina na osnovu specifičnih parametara instrumentalnih analiza
  • Suvremena tehnologija prerade grožđa i proizvoda od grožđa i vina. 
  • Integrirati tehnološke postupke u procesu vinifikacije bijelih, rose i crnih vina za dobivanje željenog stila vina.
  • Preporučiti ciljane enološke preparate u procesu proizvodnje bijelih, rose i crnih vina.
  • Odabrati tehnologiju proizvodnje vina i rakija s ciljem očuvanja sortnih specifičnosti.
  • Odabrati tehnologiju njege vina na osnovu razvojnog stadija i kvalitativnih svojstava vina.
  • Senzorna analiza vina i proizvoda od grožđa i vina
  • Usporediti i valorizirati rezultate specifičnih analitičkih parametara  za vrednovanje senzorskih osobina vina i proizvoda od grožđa i vina.
  • Prepoznati skupine kemijskih spojeva i vrednovati njihov utjecaj na karakteristike i kvalitetu vina.
  • Rangirati i valorizirati vina prema fizikalno-kemijskim, analitičkim i senzornim svojstvima vina. 
  • Voditi degustaciju vina korištenjem senzornih tehnika i stručne terminologije
     
Pročelnik(ica) studija:
Profile picture for user mstaver
dr. sc. Mario Staver,
profesor visoke škole
Vidi profil

Želiš više informacija? Pošalji upit.