Skoči na glavni sadržaj

U petak, 8. travnja 2022. s početkom u 13h održan je info dan za studente na kojemu su studentima predstavljene opcije mobilnosti unutar programa individualne mobilnosti Erasmus+ i CEEPUS. Prije početka svojeg izlaganja, prodekanica Ribarić Čučković predstavila je studentima povjerenike za međunarodnu suradnju na pojedinim odjelima/studijima: dr. sc. Anitu Stilin, prof. v. š., povjerenicu Poslovnog odjela i ECTS koordinatoricu, Eriku Gržin, v. pred., povjerenicu za međunarodnu suradnju na Odjelu sigurnosti na radu; Mladena Marinca, pred., povjerenika za međunarodnu suradnju na stručnom studiju Održivi agroturizam, dr. sc. Andreju Andrijašević, pred., povjerenicu za međunarodnu suradnju na stručnom studiju Telematika, dr. sc. Marinu Rončević, prof. v. š., povjerenicu za međunarodnu suradnju na Prometnom odjelu, dr. sc. Ivanu Dminić, v. pred., povjerenicu za međunarodnu suradnju na Poljoprivrednom odjelu, te Marijanu Jakopič Ganić, Erasmus koordinatoricu.

                                                                                                        

Nakon izlaganja prodekanice, Erasmus koordinatorica predstavila je studentima i ostalim nazočnima bilateralne partnere Veleučilišta u Rijeci: gđu Paulinu Osuch, Erasmus koordinatoricu Powislanski University in Kwidzyn, Poljskoj i gđu Irenu Moštek s Fakultete za informacijske študije iz Novog Mesta. Gđa Osuch predstavila je sudionicima info dana Faculty of Social and Economic Sciences, te ih je pozvala na devetu međunarodnu znanstvenu konferenciju „Lice napretka“ i četvrti sajam visokog obrazovanja koji će se održati u Kwidzynu u periodu 24. – 28. 5. 2022. Veleučilište u Rijeci jedan je od suorganizatora događanja, te će aktivno sudjelovati u sekciji predstavljanje inozemnih visokoškolskih ustanova, kojom prilikom će Erasmus koordinatorica Jakopič Ganić predstaviti Veleučilište u Rijeci studentima Powislanski sveučilišta, kao i ostalim studentima bilateralnih partnera ovog visokog učilišta.

Riječ je potom predana gđi Ireni Moštek s Fakultete za informacijske študije iz Novog Mesta koja je također studentima Veleučilišta u Rijeci predstavila sam fakultet i ponudu studijskih programa koji se nude na ovom visokom učilištu. Nakon izlaganja gđe Moštek, Erasmus koordinatorica prepustila je riječ gđi Marini Pavlić, potpredsjednici ESN-a (Erasmus Student Network) Rijeka. Gđa Pavlić pojasnila je ukratko studentima koja je funkcija ESN-a, te na koji način oni pomažu odlaznim i dolaznim studentima u realizaciji mobilnosti. Osim što se predstavnici ESN-a trude maksimalno poraditi na inkluziji dolaznih studenata, oni ujedno nude studentima mogućnost druženja i upoznavanja kroz radne sportske, zabavne i kulturne sadržaje.

Nakon izlaganja gđe Pavlić, Erasmus koordinatorica Jakopič Ganić održala je kratku prezentaciju tijekom koje je pojasnila studentima postupak prijave na natječaj, pri čemu im je skrenula pozornost na dokumente koje je potrebno prikupiti prije, tijekom i po završetku mobilnosti. Erasmus koordinatorica je također naglasila kako je u novom programskom razdoblju naglasak stavljen na digitalizaciju, pa se tako provodi i digitalizacija postojećih bilateralnih sporazuma. Obzirom da nemaju svi bilateralni partneri Veleučilišta u Rijeci mogućnost iniciranja sporazuma na digitalan način, koordinatorica je dodatno zamolila studente da prije same prijave na natječaj kroz osobne konzultacije provjere status bilateralne suradnje.

Po završetku izlaganja Erasmus koordinatorica zamolila je da svoja iskustva podijele Erasmus dolazni studenti s Universita degli Studi di Torino: Alberto Reyneri i Eugenio Lagnasco. Oba studenta upisala su Stručni studij Poduzetništvo u zimskom semestru 2021./2022. ak. god., te su s obzirom na lijepa iskustva stečena tijekom prvog semestra odlučili produljiti boravak i u drugom semestru. Studenti su naveli razloge prijave na program mobilnosti: mogućnost upoznavanja nove kulture i novih kolega, opcija slušanja nastave na engleskom jeziku, te mogućnost usporedbe studiranja u dvije različite članice EU. Studenti smatraju iskustvo višestruko korisnim, a interes za daljnjim poduzetničkim inicijativama pokazao je student Eugenio Troglia, koji je svoje planove podijelio s dr. sc. Natašom Zrilić. Završno izlaganje prepušteno je studentu Mariu Čosiću, koji je u 2021./2022. ak. god. upisao stručni studij Informatike na Polytechnic Institute of Bragança. Mario je inicijalno upisao zimski semestar, no nakon stečenih pozitivnih iskustava u zimskom semestru, odlučio je boravak produljiti i na ljetni semestar te je nanovo prijavio mobilnost. Mario je rekao kako je studij Informatike u Bragançi prilično drugačiji u odnosu na isti studij u Rijeci, te da mu je drago da ima priliku usporediti način studiranja na dvije institucije. Također smatra kako mu je sudjelovanje u Erasmus+ programu mobilnosti značajno unaprijedilo cjelokupno iskustvo studiranja, te je preporučio svim zainteresiranim studentima da se odluče na sudjelovanje.