
U povodu 27. obljetnice Veleučilišta u Rijeci, 16. svibnja 2025. u prostorijama Veleučilišta održan je Minisimpozij pod nazivom Raznolikost i kvaliteta (agro)turističkog proizvoda: uloga hrane, ljudi i baštine. Ovaj događaj okupio je stručnjake iz područja biotehnike, turizma, poduzetništva i interpretacije baštine, s ciljem promicanja održivog pristupa turizmu kroz povezanost hrane, lokalne zajednice i kulturne baštine. Na simpoziju su sudjelovali brojni kolege iz struke, studenti i ostali zainteresirani.
Minisimpozij 2025. je interdisciplinarnog karaktera, proveden u organizaciji prijediplomskog stručnog studija Održivi agroturizam i Poljoprivrednog odjela, Poslovnog odjela, Odjela za informacijske i komunikacijske tehnologije, Centra za cjeloživotno obrazovanje, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije iz Stare Sušice te Kašetice primorsko-goranske.
Simpozij je obuhvatio pet predavanja. Istaknuta stručnjakinja u području maslinovih ulja, prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak govorila je o senzornim svojstvima maslinovih ulja koja su pod utjecajem bjelančevina u hrani. Mario Nosić, dipl. ing. preh. tehnol., univ. spec. nutr. predstavio je kupinu kao zanemarenu, a nutritivno vrlo vrijednu voćnu vrstu. U drugom setu predavanja uslijedila su predavanja iz hotelijerstva – o važnosti ljudskog kapitala i ulaganju u ljudske resurse koje je održala Nataša Kovačić Stilinović, direktorica ljudskih resursa, Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, dok je Davor Kovčalija, hotelski menadžer, Keight hotel Opatija (Curio Collection by Hilton) govorio o suradnji s lokalnim proizvođačima i standardizaciji usluga u Keight hotelu Opatija. Online predavanje Manuele Hrvatin istaknulo je značaj interpretacije baštine kao sredstva za stvaranje autentičnog turističkog doživljaja koji je gospođa Manuela prezentirala na brojnim praktičnim primjerima iz svog bogatog iskustava.
Posebno vrijedan doprinos simpoziju bila je aktivna rasprava koja se razvila nakon predavanja, u kojoj su sudionici postavljali pitanja, razmjenjivali iskustva i komentirali izazove u praksi. Rasprave su potvrdile velik interes za teme simpozija i pokazale važnost međusobnog povezivanja stručnjaka iz različitih sektora.
Zaključno, ovaj Minisimpozij ukazao je na važnost integriranog pristupa razvoju (agro)turizma, gdje kvaliteta usluge proizlazi iz suradnje znanosti, gospodarstva i lokalne zajednice, a ključnu ulogu igraju – hrana, ljudi i baština.
Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo sponzorima:
Kapić, obrt za proizvodnju vina iz Matulja
OPG 'Kuća vina' Ivan Katunar iz Vrbnika.