Skoči na glavni sadržaj

Otvoren je natječaj za mobilnosti izvan CEEPUS mreža - freemover mobilnost za ljetni semestar tekuće akademske godine. Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama AMPEU.

 Podsjećamo na osnovne značajke freemover prijava: 

  • Prednost freemover prijava jest da je moguće prijaviti se za mobilnost na bilo koje visoko učilište iz zemalja potpisnica CEEPUS-a, a ne samo na ona visoka učilišta koja su dio neke CEEPUS mreže. Studenti najčešće ne znaju na koje visoko učilište se prijaviti, no moguće je koristiti odlične pretraživače studijskih programa po ustanovama koji postoje u različitim zemljama – Study in + ime države primateljice
  • Freemover prijava ima nešto slabiji izgled da bude potvrđena, budući da freemoveri koriste kvote koje mreže nisu potrošile na dva prethodna natječaja, no sve ovisi o tome koja je odabrana zemlja primateljica. Najmanja šansa za pozitivan ishod freemover prijava je u Austriji, koja raspolaže s vrlo malo slobodnih mjeseci za freemover mobilnosti
  • Budući da je moguće istovremeno podnijeti više freemover prijava, svim zainteresiranima za mobilnost u Austriji preporučamo da ozbiljno razmotre podnošenje druge prijave za neku drugu CEEPUS zemlju. Pozitivne povratne informacije primamo od studenata koji su ostvarili mobilnost u susjednoj Sloveniji, Poljskoj, Češka je povisila stipendije od 1.1.2020.
  • Freemover prijave nominira naš ured, no njihovu kvalitetu provjerava strani ured za CEEPUS, koji je i ključan za njihovo odobrenje. Lokalni CEEPUS koordinatori ne sudjeluju u odobravanju prijava u sustavu, no mogu se angažirati u smislu potpisivanja prihvatnog pisma ili pisama preporuke (obavezna dokumentacija za freemover prijave, pojašnjenje u nastavku).
  • Kriteriji za odobrenje freemover  prijava razlikuju se od zemlje od zemlje. Osim o kvaliteti prijave mogu ovisiti i o broju mjeseci kojima pojedina zemlja raspolaže te o kvotama za međunarodnu suradnju kojima pojedina strana visoka učilišta raspolažu. Dobro sročena motivacija u prijavi  (zašto baš to visoko učilište, koji programi su tamo dostupni, a nisu na matičnom VU, gramatička ispravnost) tu je ključna!
  • Studenti uz prijavu trebaju priložiti dodatnu dokumentaciju – 2 pisma preporuke matičnog visokog učilišta te 1 prihvatno pismo stranog učilišta (obrasci za Letter of Reccommendation i Letter of Acceptance su dostupni na www.ceepus.info), a za nastavno osoblje prihvatno pismo za freemover profesore (Freemover Teacher Letter of Acceptance, također dostupno na www.ceepus.info). Za Austriju se dokumentacija učitava u sustav CEEPUS-a tek po prolazu u 2. krug natječaja. 
  • Freemover stipendisti dobivaju isti iznos stipendije kao mrežni stipendisti

 

Za sva dodatna pitanja zainteresirani se mogu obratiti Nacionalnom uredu za CEEPUS Agencije za mobilnost i programe Europske unije (ceepus@mobilnost.hr)