Skoči na glavni sadržaj

Sažetak - Stručni studij Vinarstvo

Preddiplomski stručni studij Vinarstvo

Studij Vinarstvo poznat je kao STARTUP Istarske vinske škole! 

 

Stručni naziv:  stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer vinarstva odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea) inženjerka vinarstva
Trajanje: trogodišnji studij (6 semestara)
ECTS: 180
Razina po HKO: 6.st
Odjel: Poljoprivredni odjel
Pročelnik odjela: dr. sc. Mario Staver, prof. v. š.
E-mail: mario.staver@veleri.hr
Mjesto izvođenja studija: Poreč

 

Zašto upisati ovaj studij?

Na ovom studiju naučit ćeš raditi svoje vino! A da bi to mogao, uz teoriju ćeš imati puno, puno prakse. Svoja znanja oplemenit ćeš studijskim putovanjima, posjetom najpoznatijim podrumima, vinogradarima i vinarima, sajmovima vina i vinarske opreme u Hrvatskoj i šire. A kao vrhunac, osim što ćeš napraviti svoje vino, naučit ćeš degustirati i ocjenjivati, te u laboratoriju i analizirati vino.

 

Uvjeti za upis na studij

Za kandidate koji su četverogodišnju srednju školu završili 2010. godine i kasnije:

Bodovi na osnovu kojih se rangiraju kandidati za upis na studijske programe Veleučilišta u Rijeci prikupljaju se na temelju:

  •     ocjena iz srednje škole  kojima se ostvaruje  40%  ukupnih bodova
  •     rezultata položenih ispita B razine obveznog dijela državne mature kojima se ostvaruje  60%  ukupnih bodova

Za kandidate koji su četverogodišnju srednju školu završili prije 2010. godine:

Pravo upisa se stječe putem razredbenog postupka prijavom na natječaj Veleučilišta u Rijeci.

POGLEDAJ VIŠE INFORMACIJA O UVJETIMA UPISA

 

Studenti o nama

"Na studiju bih posebno istaknuo odličnu suradnju s profesorima te kolegama s kojima i dan danas surađujem. Poseban naglasak na puno praktičnog rada u vinogradu, laboratoriju i, naročito, podrumu, u kojem  je svatko radio svoje vino u svojoj bačvici te prošao cijeli postupak proizvodnje - od grožđa do boce.  Svakako treba spomenuti i dosta stručnih izleta, obilazaka domaćih i međunarodnih sajmova te posjeta mnogim vinarijama. Na studiju sam stekao puno znanja i vještina koje koristim u svakodnevnom radu, odnosno proizvodnji vina.

Marko Geržinićstručni prvostupnik inženjer vinarstva

 

Što ćeš naučiti?

  • Planirati sadnju vinograda
  • Provesti rezidbu, gnojidbu i zaštitu vinograda
  • Analizirati kemijski sastav mošta i provesti korekciju masulja, mošta i vina
  • Provesti odgovarajuću tehnologiju vinifikacije bijelih, rose i crnih vina
  • Prepoznati i odstraniti bolesti i mane vina
  • Provesti finalizaciju i punjenje vina odabirom odgovarajuće opreme i ambalaže
  • Primijeniti osnovne tehnologije u proizvodnji pjenušavih vina, likerskih i desertnih vina
  • Prezentirati vino korištenjem stručne terminologije u opisivanju i vrednovanju vina

 

 

Za sve informacije o upisima molimo vas obratite se na evidencija@veleri.hr ili na telefon 051 677 211