Skoči na glavni sadržaj

Poštovani nastavnici i studenti,

obavještavamo Vas kako je u sustavu CEEPUS-a otvoren natječaj za odlazne mobilnosti izvan CEEPUS mreža - freemover mobilnost za zimski semestar iduće akademske godine.

Većina država koje sudjeluju u CEEPUS-u potvrđivat će dolazne prijave za freemover mobilnosti u zimskom semestru. Budući da pojedine zemlje mogu imati različite upute ili ograničenja, upućujemo zainteresirane kandidate da prije podnošenja prijave OBAVEZNO kontaktiraju nacionalni ured za CEEPUS u zemlji primateljici i zatraže dodatne informacije o slobodnim mjestima i rokovima (klikom na zastavu države na www.ceepus.info<http://www.ceepus.info> ).

Podsjećamo na osnovne značajke freemover prijava:

  • Prednost freemover prijava jest da je moguće prijaviti se za mobilnost na bilo koje visoko učilište iz zemalja potpisnica CEEPUS-a, a ne samo na ona visoka učilišta koja su dio neke CEEPUS mreže.

Napomena za studente: kao pomoć pri pretraživanju studijskih programa po ustanovama u različitim državama možete koristiti pretraživač: Study in + ime države primateljice

  • Freemover prijava ima nešto slabiji izgled da bude potvrđena, budući da freemoveri koriste kvote koje mreže nisu potrošile na dva prethodna natječaja, no sve ovisi o tome koja je odabrana zemlja primateljica. Najmanja šansa za pozitivan ishod freemover prijava je u Austriji, koja raspolaže s vrlo malo slobodnih mjeseci za freemover mobilnosti
  • Budući da je moguće istovremeno podnijeti više freemover prijava, svim zainteresiranima za mobilnost u Austriji preporučamo da ozbiljno razmotre podnošenje druge prijave za neku drugu CEEPUS zemlju. Pozitivne povratne informacije primamo od studenata koji su ostvarili mobilnost u susjednoj Sloveniji, Poljskoj, Češka je povisila stipendije od 1. 1. 2020.
  • Freemover prijave nominira naš Nacionalni ured, no njihovu kvalitetu provjerava strani ured za CEEPUS, koji je i ključan za njihovo odobrenje.
  • Kriteriji za odobrenje freemover  prijava razlikuju se od zemlje od zemlje. Osim o kvaliteti prijave mogu ovisiti i o broju mjeseci kojima pojedina zemlja raspolaže te o kvotama za međunarodnu suradnju kojima pojedina strana visoka učilišta raspolažu. Dobro sročena motivacija u prijavi (zašto baš to visoko učilište, koji programi su tamo dostupni, a nisu na matičnom VU, gramatička ispravnost) tu je ključna!
  • Studenti uz prijavu trebaju priložiti dodatnu dokumentaciju – 2 pisma preporuke matičnog visokog učilišta te 1 prihvatno pismo stranog učilišta (obrasci za Letter of Reccommendation i Letter of Acceptance su dostupni na www.ceepus.info<http://www.ceepus.info>), a za nastavno osoblje prihvatno pismo za freemover profesore (Freemover Teacher Letter of Acceptance, također dostupno na www.ceepus.info<http://www.ceepus.info>).
  • Freemover stipendisti dobivaju isti iznos stipendije kao mrežni stipendisti