Skoči na glavni sadržaj
ERASMUS+ iskustvo - Bragança - Portugal

Naša imena su Matija Pavlinić i Ivan Javorac.
Studenti smo 2. godine Specijalističkog Stručnog studija Poduzetništvo.

Zajedno, odlučili smo iskoristiti priliku za sudjelovanjem u Erasmus mobility programu.  Odabir destinacije pao je na Bragançu, mali gradić u Portugalu i pogađate, nismo pogriješili. Naš Erasmus trajao je 5 mjeseci (rujan – veljača). U tom periodu upoznali smo se s mnogo različitih kultura, običaja, ljudi… stekli nove prijatelje, putovali i stvarali vlastite priče i avanture kojih ćemo se uvijek prisjećati i prepričavati ih.

Samo Veleučilište u Bragançi (IPB) koje ima rezime jednog od najboljih u Portugalu za prethodne 4 godine, opravdalo je očekivanja. Ukupno broji oko 7000 studenata, što Bragançu čini studentskim gradom (oko petinu stanovništva čine studenti).
ESN program u Bragançi koji je zadužen za osmišljavanje raznih aktivnosti Erasmus studenata, svakako nije razočarao. U početku su tu bili  „pool party“, razne tematske zabave u noćnim klubovima, jazz koncerti, te naravno, putovanja. Ono najznačajnije je bilo desetodnevno putovanje u Maroko, gdje smo  doživjeli totalno drugačiji način života, od gradova i njihove znamenitosti, hrane, ljudi, sve do jahanja deva kroz Saharu gdje smo i prenoćili.
Ono što Portugal nudi su na prvom mjestu veliki gradovi Porto i Lisabon koji su nas oduševili, putovanje u Alarve, bogata kultura, arhitektura, te pregršt dobre hrane i vrhunskog vina.

Erasmus je premašio naša očekivanja. U početku smo mislili biti će teško, treba se priviknuti, a onda… nakon dugog puta započeli smo jedno od najboljih razdoblja u našim životima. Prvih mjesec dana nije bilo kraja partijanjima do ranih jutarnjih sati i upoznavanjima drugih studenata. Kasnije, a pogotovo na kraju shvatiš da upravo ti ljudi čine Erasmus i sve ono lijepo što on nudi. Vratili smo se, obogaćeni pričama, doživljajima, drugačijim pogledom na ljude i svijet, te naravno prijateljima s kojima održavamo redovite kontakte.

Oznake / Tags
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika