Skoči na glavni sadržaj

U razdoblju od 14. – 16. 10. 2021. diljem Europe održani su Dani Erasmusa (Erasmus Days) - prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. U okviru Dana Erasmusa korisnici programa organiziraju događanja kako bi predstavili svoje projekte i inspirirali potencijalne korisnike na uključivanje u Erasmus. Ove je godine organizirano rekordnih 5670 događanja u 67 zemalja svijeta, a u obilježavanju ovih Dana sudjelovalo je i Veleučilište u Rijeci upisavši se na Erasmus kartu događanja.

Erasmus dani na Veleučilištu u Rijeci započeli su u četvrtak, 14. 10. 2021. sudjelovanjem na virtualnom događanju Erasmus International Days u organizaciji partnerske institucije Powislanski University in Kwidzyn gdje je Erasmus koordinatorica Veleučilišta u Rijeci, Marijana Jakopič Ganić, predstavila našu ustanovu i mogućnosti studiranja na Veleučilištu studentima Sveučilišta Powislanski kao i studentima dvadesetak njihovih suradničkih institucija.

U petak, 15. 10. 2021., održan je virtualni Info dan za studente Veleučilišta u Rijeci na kojemu su prezentirani Erasmus+ i CEEPUS programi individualne mobilnosti. Nakon uvodnog pozdrava, prodekanica za međunarodnu suradnju, dr. sc. Eda Ribarić Čučković, predstavila je povjerenike za međunarodnu suradnju u okviru programa individualne mobilnosti na pojedinim odjelima i studijima izvan odjela Veleučilišta u Rijeci: dr. sc. Anitu Stilin, povjerenicu na Poslovnom odjelu te ECTS koordinatoricu i zamjenicu Erasmus koordinatorice, Eriku Gržin, povjerenicu na Odjelu sigurnosti na radu, Mladena Marinca, povjerenika na studijskom programu Održivi agroturizam, dr. sc. Andreju Andrijašević, povjerenicu na studijskom programu Telematika, dr. sc. Marinu Rončević, prof. v. š., povjerenicu na Prometnom odjelu te dr. sc. Ivanu Dminić Rojnić, v. pred., povjerenicu na Poljoprivrednom odjelu u Poreču. Studentima su predstavljena temeljna načela provedbe programa mobilnosti i prednosti koje ostvaruju sudjelovanjem u programima Erasmus+ i CEEPUS. Studenti su pozvani da se aktivno uključe u program te da se za pomoć obrate povjerenicima na pojedinim odjelima, odnosno Uredu za međunarodnu suradnju.

Studentima je predstavljena i Erasmus studentska mreža (Erasmus Student Network), pri čemu je predsjednik ESN-a Rijeka Alex Katunar ukratko pojasnio temeljne zadaće ESN-a te pozvao studente da se uključe i poprate rad ove skupine, a sve u cilju bolje inkluzije dolaznih studenata u život i rad institucija domaćina.

Na Info danu sudjelovali su i predstavnici bilateralnih partnera Veleučilišta u Rijeci predstavivši svoje institucije i mogućnosti studiranja kod njih, i to: Sylwia Solczack Melo s Polytechnic Institute of Bragança (Portugal), Paulina Osuch s Powislanski University in Kwidzyn (Poljska) te Marija Nakić sa Sveučilišta u Mostaru (BiH). Studente su pozvali da iskoriste mogućnosti koje pruža Erasmus+ program te provedu razdoblje mobilnosti na njihovim institucijama.

U posljednjem dijelu programa Info dana svoja iskustva mobilnosti podijelili su dolazni i odlazni Erasmus+ studenti. Od dolaznih studenata, sudionicima su se obratili Alberto Reyneri i Eugenio Centrela sa Sveučilišta u Torinu, Emma Alcaniz sa Universidad Cardinal Cisneros iz Madrida, Španjolska i Petra Freitas s Polytechnic Institute of Beja, Portugal. Osim spomenutih studenata, još je jedanaest njihovih kolega upisano na Veleučilište u Rijeci u zimskom semestru 2021./2022. ak. god., a neki od njih nastavit će studij na Veleučilištu u Rijeci i tijekom ljetnog semestra. Od odlaznih studenata Veleučilišta, iz Slovenije se puna pozitivnih dojmova javila studentica Marta Grabar koja trenutno u okviru programa Erasmus+ provodi razdoblje mobilnosti u svrhu studija na Sveučilištu u Novom Mestu.

Info dan zaključila je Erasmus+ koordinatorica Veleučilišta, Marijana Jakopič Ganić, koja je studentima ujedno ukratko pojasnila postupak prijave na natječaj i obveznu natječajnu dokumentaciju. Koordinatorica se zaključno zahvalila svim sudionicima Info dana, te pozvala studente da promisle o ponuđenim mogućnostima te se odvaže za sudjelovanje u međunarodnim programima individualne mobilnosti Erasmus+ i CEEPUS.

U subotu, 16. 10. 2021. za dolazne, ali i ostale zainteresirane studente Veleučilišta u Rijeci, organizirano je vođeno razgledavanje grada Rijeke u okviru kojega je gđa Maša Kotur Abinun upoznala studente s poviješću grada i nekim od najznačajnijih građevina i kulturno-povijesnih spomenika. Nakon razgleda grada studenti su posjetili Muzej grada Rijeke u Palači šećera gdje je organizirana i izložba ''Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza''. Time je zaokružena priča o ''Gradu koji teče'' u kojoj je svatko pronašao ponešto po svojem ukusu.

Veselimo se novim prilikama za zajednička druženja!

Ured za međunarodnu suradnju Veleučilišta u Rijeci

erasmus day3

 

Oznake / Tags
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika