Skoči na glavni sadržaj

U petak, 16. travnja 2021. s početkom u 13h održan je Info dan za studente na kojemu su predstavljene opcije mobilnosti unutar programa individualne mobilnosti Erasmus+ i Ceepus.

Tom je prilikom prodekanica za međunarodnu suradnju, dr. sc. Eda Ribarić Čučković predstavila studentima mogućnosti koje im se pružaju u okviru Erasmus+ i CEEPUS programa međunarodne mobilnosti. Studentima su se predstavili i povjerenici za međunarodnu suradnju svih sastavnica Veleučilišta u Rijeci te ih pozvali da im se obrate za pomoć pri razmatranju kolegija koje bi upisali na inozemnoj instituciju u okviru razdoblja mobilnosti, i to: dr. sc. Anita Stilin, v. pred., povjerenica za međunarodnu suradnju Poslovnog odjela i ECTS koordinatorica Veleučilišta u Rijeci, dr. sc. Marina Rončević, prof. v. š., povjerenica za međunarodnu suradnju Prometnog odjela, dr. sc. Ivana Dminić Rojnić, pred., povjerenica za međunarodnu suradnju Poljoprivrednog odjela, Erika Gržin, v. pred., povjerenica za međunarodnu suradnju Odjela sigurnosti na radu, doc. dr. sc. Slavica Dudaš, v. pred., povjerenica za međunarodnu suradnju za Stručni studij Održivi agroturizam i Damir Malnar, pred., povjerenik za međunarodnu suradnju za Stručni studij Telematika.

Svoja iskustva mobilnosti sa sudionicima Info dana podijelili su bivši i sadašnji Erasmus studenti, i to: Marijana Ereiz koja se javila iz Portugala gdje se trenutno nalazi na studijskom boravku na instituciji Polytechnic Institute of Beja, a u prethodnom je semestru bila na mobilnosti u svrhu obavljanja stručne prakse u Španjolskoj, Nikolina Radaš koja je provela provela ljetni semestar 2019./2020. ak. god. na instituciji Polytechnic Institute of Beja te, sada već bivši student Veleučilišta u Rijeci, Bruno Polonijo, koji je u akademskoj godini 2018./2019. boravio na instituciji Polytechnic Institute of Braganca u Portugalu. I Marijana i Nikolina su, unatoč ograničenjima s kojima su bile suočene tijekom razdoblja mobilnosti zbog pandemije COVID-19, izuzetno zadovoljne programom Erasmus+ te odlučne u namjeri da ovo iskustvo ponove. Bruno je zaključio kako mu je program Erasmus+ donio neke od najljepših uspomena iz razdoblja svoga visokoškolskog obrazovanja.

Erasmus koordinatorica s institucije Powislanski University in Kwidzyn, gđa Paulina Osuch, studentima Veleučilišta u Rijeci predstavila je Faculty of Social and Economic Sciences te je pozvala sve zainteresirane na međunarodnu znanstvenu konferenciju „Health sector in the face of SARS-COV-2 coronavirus pandemic“ koja će se održati 15. - 16. 5. 2021. Također, pozvala je studente na sudjelovanje na Međunarodnim danima za studente koje Sveučilište u Kwidzynu planira održati 17. - 19. 6. 2021. Veleučilište u Rijeci suorganizator je oba događaja.

U nastavku engleskog dijela Info dana dolazni studenti iznijeli su svoja Erasmus iskustva. Jakub Durco s institucije Czech Technical University of Prague na Veleučilištu u Rijeci studira cijelu ak. god. 2020./2021. te je izuzetno zadovoljan uvjetima studiranja, kao i mogućnošću upoznavanja međunarodnih studenata koji studiraju u Rijeci. Pietro Mauro s institucije Universita degli Studi di Torino započeo je studij na Veleučilištu u ljetnom semestru 2020./2021. ak. god. nakon početnih nedoumica oko realizacije same mobilnosti uslijed Covid-19 restrikcija uvedenih u Italiji. Pietro nije požalio što se ipak odvažio doći na Veleučilište u Rijeci te je vrlo zadovoljan dosadašnjim iskustvima, mogućnošću stjecanja novih prijatelja, kao i izazovom studiranja na engleskom jeziku kojega tijekom razdoblja mobilnosti planira unaprijediti.

Ulogu i značaj Erasmus studentske mreže Hrvatska (ESN - Erasmus Student Network Croatia), prezentirala je predstavnica mreže, Sanda Devčić, pozvavši studente da sudjeluju u programu Erasmus+ te je izrazila svoju spremnost da pomogne zainteresiranim studentima oko svih pitanja s kojima bi joj se eventualno mogli obratiti prije samog odlaska na mobilnost.

Erasmus koordinatorica Veleučilišta u Rijeci, Marijana Jakopič Ganić pojasnila je studentima postupak prijave na natječaj, pri čemu im je skrenula pozornost na dokumente koje je potrebno prikupiti prije, tijekom i po završetku mobilnosti.

Nakon održanih izlaganja, na pitanja studenata odgovarale su prodekanica za međunarodnu suradnju i Erasmus koordinatorica.