Skoči na glavni sadržaj
veleri

U srijedu 8. svibnja 2024. studenti prve godine stručnog prijediplomskog studija Telematika imali su priliku proširiti svoje praktično znanje posjetom Odjeljku za informatiku pri Veleučilištu. Tijekom posjeta voditeljica odjeljka Vedrana Divković predstavila je studentima svakodnevne poslove sistemskog inženjera i administratora računalnih sustava. Ovo je bila izvrsna prilika za studente da iz prve ruke vide kako se teorija koju uče na predavanjima primjenjuje u stvarnom svijetu.

Studenti su tijekom posjeta imali priliku vidjeti različite elemente komunikacijske opreme i kako se strukturno kabliranje provodi u skladu sa standardima. Predstavljena je i topologija mreže Veleučilišta, uključujući korištene tehnologije u vertikalnoj i horizontalnoj komunikacijskoj povezanosti zgrade. Također, studenti su upoznati s opremom koja se nalazi u glavnoj komunikacijskoj sobi.

Jedan od ključnih aspekata posjeta bio je naglasak na važnosti organizacije i dokumentiranja u radu sistem inženjera. Studenti su također imali priliku vidjeti alate koji se koriste u svakodnevnoj praksi, što im je pružilo bolji uvid u realne izazove s kojima se sistemski inženjeri susreću.

Ovakvi praktični izleti neophodni su za obrazovanje budućih stručnjaka u području telematike, jer omogućuju studentima da povežu teorijsko znanje s praktičnim vještinama koje će im biti potrebne u budućim karijerama. Osim toga, pružaju priliku za umrežavanje s profesionalcima u industriji i stjecanje vrijednog iskustva koje će im koristiti na tržištu rada.