Skoči na glavni sadržaj

U razdoblju 3. 10. – 7. 10. 2022. godine, Poljoprivredni odjel u Poreču posjetili su predstavnici Eszterházy Károly Catholic University iz Egera u Mađarskoj, novog Erasmus+ bilateralnog partnera Veleučilišta u Rijeci. 

Tom su im prilikom kolege na Poljoprivrednom odjelu u Poreču, predvođeni dr. sc. Ivanom Dminić Rojnić upriličili prigodan doček. U utorak, 4. 10. 2022. godine partneri iz Mađarske imali su priliku pobliže upoznati poslovne prostore Poljoprivrednog odjela, principe izvođenja nastave i rada sa studentima. Također je organiziran i obilazak Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

U srijedu su održana sljedeća predavanja: 

  • prof. dr. sc. Zsolt Zsófi: „Pregled vinogradarskih regija u Mađarskoj i glavne sorte u uzgoju“ uz kušanje tipičnih mađarskih vina;
  • prof. dr. sc. László Lakatos: „Klimatske promjene i njihov utjecaj na vinogradarsko-vinarsku proizvodnju“; 
  • dipl. ing. agr. Ádám Hegyi: „Senzorna analiza vina“ s kušanjem reprezentativnih vina iz regije Eger.

Prof. dr. sc. Zsolt Zsófi održao je također prezentaciju Preddiplomskog studija vinogradarstva i vinarstva koji se izvodi na Sveučilištu Eszterházy Károly Catholic University u Egeru (Mađarska), te je naglasio mogućnost provedbe novih Erasmus mobilnosti između institucija.

Predavanjima su se odazvali studenti svih smjerova i godina, te su imali priliku upoznati vinogradarsko-vinsku regiju Eger uz prezentaciju i kušanje izvrsnih vina.

U četvrtak, 8. 10. 2022. godine za dolazne je goste organizirano kušanje i prezentacija studentskih vina i vina iz istraživanja kolege dr. sc. Marijana Bubole.

Povodom posjeta kolega iz Mađarske, pročelnica dr. sc. Dminić naglasila je: „Tijekom boravka kolega iz Mađarske imali smo priliku zaista izmijeniti brojna iskustva i nadamo se budućoj suradnji i u budućnosti. Velika zahvala i kolegi dr. sc. Marijanu Bubola koji je uložio veliki trud da kolegama iz Mađarske pokaže istarske vinarije (Damijanić, Rossi, Tomaz) i približi im vinogradarstvo i vinarstvo Istre te da im boravak u Istri bude zanimljiv i upotpunjen.“

Slika
Slika
Slika