Skoči na glavni sadržaj
Posjet Tehničkom veleučilištu Wildau

U sklopu programa  Erasmus+ (Job shadowing) za mobilnost nenastavnog osoblja dr. sc. Sanja Grakalić Plenković, voditeljica Knjižnice Veleučilišta u Rijeci, posjetila je Sveučilišnu knjižnicu TH Wildau. Radi se o knjižnici čije knjižnično djelovanje obuhvaća sudjelovanje u obrazovanju i istraživanju na sveučilištu Wildau, pružajući široku lepezu informacijsko-edukativnih usluga studentima, zaposlenicima i istraživačima TH Wildau, ali i okolnoj društvenoj zajednici i stanovništvu koje joj gravitira mjestom boravka ili interesom o literaturi i građi koju čuva.

Knjižnica je smještena u novouređenoj nekadašnjoj tvorničkoj hali za proizvodnju vagona i lokomotiva, pa predstavlja arhitektonski zanimljiv spoj suvremenih i modernih rješenja i težnje da se zadrži arhaični vanjski izgled s početka 20. stoljeća.

Fotografije prikazuju tvorničku halu iz 1928., danas prostor TH Wildau, u kojem je smještena knjižnica (sve fotografije preuzete s http://www.th-wildau.de/en/bibliothek/die-bibliothek-vor-ort/das-bibliot... 15. 5. 2017.)

U knjižnici je dostupno više od 100.000 jedinica tiskane građe koja je dostupna za korištenje i posudbu. Knjižnica također pruža pristup velikom broju jedinica digitalne građe, poput e-knjiga ili e-časopisa ili baza podataka, omogućujući studentima i profesorima pristup s vlastitog prijenosnog računala ili računalima smještenim u samoj čitaonici ili jedinicama za učenje. Na upotrebu korisnicima dostupna su 26 računala i 150 radnih stanica za pristup laptopom i sl.

Voditelj knjižnice, Dr. Frank Seeliger, proveo je dr. sc. Grakalić Plenković svojom knjižnicom i upoznao je s osobljem, te pokazao Gradsku knjižnicu Wildau, knjižnicu s kojom surađuje. Knjižnično osoblje čini još 8 knjižničara i 3 stručnjaka, ne uključujući studente koji tu također rade na posudbi i savjetovanju, prikupljajući podatke za svoja istraživanja vezana uz rad informacijskih centara, digitalnih baza podataka  i sl. Knjižnica je za posudbu knjiga otvorena cijeli dan, a poseban softver koji omogućuje studentima samostalnu posudbu knjiga pridonosi samostalnim služenjem knjižničnom građom, omogućujući samostalno produženje posudbe i uvid u individualni popis korištenih knjiga. Korisnicima je na usluzi i skener i fotokopirni stroj, kutak za zajednički rad i samostalne, odvojene jedinice, namijenjene učenju u tišini. 

Studentima je na usluzi i simpatični robot. Zovu je Wanda, a preuzela je ulogu vodiča knjižnicom. Uz podršku programera i telematičara TH Wildaua, Wanda upućuje studente o smještaju željene građe na policama ili njenoj dostupnosti (fotografija autorice).  

Činjenica da se osoblje knjižnice na Tehničkom veleučilištu Wildau, zajedno sa svojim partnerima iz tima iCampusa Wildau, koji čine studenti koji se bave telematikom, zajedno sa svojim profesorima i ostalim djelatnicima na TH Wildau i rade na razvoju web-alata i informacijskog sustava knjižnice), prijavljuje za prestižnu nagradu Knjižnica 2016. potakla je ideju za ovom posjetom, pa ju je potrebno posebno istaći. Knjižnica je već osvojila ovu prestižnu nagradu u 2012. godini, pa joj se, s obzirom na svoj veliki napredak u proteklo vrijeme i brz tempo u stvaranju i razvoju novih inovativnih usluga i rješenja, uz kontinuiranu podršku zajednice, nada i ove godine.

Knjižnica TH Wildau predstavlja i mjesto kulturnih događanja, organizirajući predavanja i izložbe širokih sadržajnih okvira, i one vezane uz promociju vlastite građe, no i one koji oplemenjuju i upotpunjuju kulturno-umjetničku ponudu Wildaua. U stalnoj konkurenciji i borbi za studente ova  knjižnica svakako snažno pridonosi činjenici da je TH Wildau jedna od značajnih obrazovnih institucija u svojoj regiji.   

 

Oznake / Tags
Slika
Slika
Slika