Skoči na glavni sadržaj

U ponedjeljak, 29. 11. 2021. godine Veleučilište u Rijeci posjetile su dvije djelatnice Ureda za međunarodnu suradnju Polytechnic Institute of Bragança, gđa Olena Dolid koja je zadužena za buduće međunarodne studente i gđa Joana Aguiar, namještenica Studentske službe.

Gđa Dolid razmijenila je svoja iskustva s Erasmus koordinatoricom Marijanom Jakopič Ganić, dok je gđa Aguiar svoja iskustva razmijenila s voditeljicom odjeljka Studentske referade, gđom Maricom Lanča.

Gđu Dolid posebno je zanimala provedba Erasmus+ programa mobilnosti u doba pandemije s obzirom na brojne prepreke koje su neminovne u provedbi individualnih mobilnosti. Polytechnic Institute of Bragança godišnje upiše oko 200-ak međunarodnih studenata, te oni čine otprilike 3% ukupne populacije visokog učilišta. Ured za međunarodnu suradnju, kojeg čini ukupno šestero zaposlenika, koordiniran je i usko povezan tim koji s puno truda i uzajamne pomoći vrlo uspješno administrira sve dolazne i odlazne mobilnosti. Kako bi se olakšala provedba mobilnosti u okolnostima sve vjerojatnijeg novog lock-down-a, visoko je učilište odlučilo omogućiti svim studentima opciju digitalnog potpisa radi lakše obrade potrebnih dokumenata.

Portugalsko je visoko učilište napravilo i pomak glede digitalizacije Erasmus+ programa, pa su u tom smislu sklopljeni i prvi online međuinstitucijski sporazumi. Kolegica Dolid iznijela je još nekolicinu zanimljivih detalja o svojem matičnom visokom učilištu, dok joj je Erasmus koordinatorica ukratko pojasnila način ugovaranja mobilnosti za dolazne i odlazne mobilnosti, kao i način kreiranja Europass Mobility certifikata kao još jednog bitnog oblika priznavanja razdoblja mobilnosti studentima i (ne)nastavnom osoblju.

Gđa Joana Aguiar je napomenula kako je prije radila u Uredu za međunarodnu suradnju i da je tek godinu dana u Studentskoj službi. Posebno ju je zanimalo na koji način se na Veleučilištu u Rijeci upisuju budući studenti te koje uvjete moraju ispuniti da bi se mogli prijaviti za upis na studijske programe. Istaknula je da na Polytechnic Institute of Braganca imaju dosta međunarodnih studenata koji pohađaju studijske programe koji se izvode na engleskom jeziku, ali i stranaca koji dolaze iz država gdje je portugalski materinji jezik.

Ugodno je druženje i razmjena iskustava još jedna potvrda čvrste suradnje dviju institucija i radujemo se nastavku iste u budućnosti.

Ured za međunarodnu suradnju Veleučilišta u Rijeci