Skoči na glavni sadržaj

Studenti stručnih prijediplomskih studija: Vinarstvo, Mediteranska poljoprivreda i Održivi agroturizam su od 23. travnja 2024. do 26. travnja 2024. posjetili vinograde i vinarije vinogorja Komarna, Pelješca i otoka Korčule.

Upoznali su se sa sustavima i tehnologijama proizvodnje iz područja vinogradarstva i vinarstva, ali isto tako i s prezentacijom i promocijom vina kao i s tradicijom uzgoja vinove loze i prerade vina toga područja. Detaljnije su se upoznali sa sustavima proizvodnje i ampelotehničkim zahvatima u vinogradima, najvažnijim sortimentom, sortama Plavac mali, Pošip, Grk, Rukatac kao i s drugim autohtonim sortama toga područja, te s tehnologijama proizvodnje i opremom u podrumima. U svakoj su vinariji studente dočekali enolozi i voditelji vinarija koji su detaljno opisali sve procese proizvodnje i odgovarali na sva pitanja koja su studenti imali. 

Vinograde i vinarije koje su studenti posjetili su sljedeće: Rizman (Komarna), Korta Katarina (Orebić, Pelješac), Zure (Lumbarda, Korčula), PZ Čara (Čara, Korčula), Toreta (Čara, Korčula), Merga Victa i Igor Radovanović (Smokvica, Korčula) i Bire (Lumbarda, Korčula).

Zadnjeg dana stručne posjete organizirana je posjeta Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu gdje su se studenti upoznali sa znanstvenim dijelom kojim se kolege bave, a vezano je uz istraživanja autohtonih sorata grožđa i vina Dalmacije.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika