Skoči na glavni sadržaj

Erasmus život u Portugalu je definitivno odluka i potez koji bih ponovio bez razmišljanja. Odlučio sam studirati u Braganci na Instituto Politécnico de Bragança (IPB) koji svake godine radi sve više i više na kvaliteti visokog obrazovanja.

Za razliku od možda stereotipne slike na Portugal koja asocira na Porto i Lisabon- gradove uz ocean, surfanje i valove, Braganca je manji grad na sjeveroistoku Portugala smješten uz granicu sa Španjolskom. Grad je u potpunosti internacionaliziran.  Privlači puno studenata iz Brazila, Afrike i Azije, ali i Erasmus studenate kojih zna biti čak 200 po semestru uglavnom iz Italije, Španjolske i Poljske. Osim dinamičnog društva, grad ima sve što je potrebno za studenski život. Postoji menza, koja funkcionira slično po principu X-ice kod nas u Hrvatskoj. Noćni život je također dosta razvijen, lokalna ESN zajednica aktivno organizira evente, kako društvene, tako i sportske.

Kad je riječ o mojem Erasmus iskustvu, kao studentu Informatike, predavanja su uglavnom bila na engleskom pa sam ih bez problema mogao atkivno pratiti. Studij Informatike u Braganci je dosta intenzivan, radi se puno projekata, velika je širina gradiva, ali mislim da je to dobro za izlazak iz komfort zone  i proširivanje stručnih vidika.

Portugal nudi puno toga, od povijesnih gradova (Porto, Lisabon, Coimbra), dobrog vina i hrane. Vrijedi spomenuti egzotične otoke usred oceana, otoci Azori -  poznati po vulkanu i netaknutoj prirodi te otočje Madeira - mjesto rođenja Cristiana Ronalda. Blizu je Španjolska koju se može posjetiti po pristupačnim cijenama koja također nudi podosta zanimljivoga. Veliki broj agencija nudi studenska putovanja u Maroko - egzotičnu zemlju na sjeveru Afrike.

Za kraj bih volio istaknuti ono najvažnije - prijateljstva i poznanstva su uistinu obilježila moje iskustvo te bih preporučio svakom da iskoristi opciju Erasmus razmjene, barem na jedan semestar. Rast u stručnom i pustolovnom smislu, proširenje životnih vidika, sazrijevanje kao osobe je nešto neprocijenjivo.

Once Erasmus Always Erasmus.

 

Image removed.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika