Skoči na glavni sadržaj

Publikacije “Pravo u svakodnevici – o poučavanju temeljne pravne pismenosti u školama” i "Pravo u svakodnevici - objedinjeno izvješće" objavljene su u okviru europskog projekta „Pravo u svakodnevnici“ (Erasmus+projekt, broj ugovora: 2021-1-HR01-KA220-SCH-000031584). Publikacije su objavljene u suradnji Foruma za slobodu odgoja kao nositelja projekta s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te Veleučilištem u Rijeci.

Opći cilj projekta je promicanje temeljne pravne pismenosti u školama, a ciljevi Projekta jesu razviti kompetencijski okvir pravne pismenosti za 14- i 18-godišnjake, izraditi nastavne materijale o pravnoj pismenosti za nastavnike i učenike, implementirati nastavne materijale o pravnoj pismenosti u školama te podići svijest o pravnoj pismenosti i rezultatima projekta tijekom događanja predstavljanja projekta u svakoj partnerskoj zemlji. Očekivani rezultati projekta jesu nacionalna i zbirno izvješće o ključnim pravnim načelima i konceptima koje bi mladi ljudi trebali poznavati, kompetencijski okvir za 14-godišnjake i 18-godišnjake koji sadrži ključne domene i teme, očekivane ishode i predložene teme za svaki ishod, nastavni plan i program za 12-satni program stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika, udžbenik za učenike, priručnik za tehničare i platforma za e-učenje za učenike/mlade (https://fso.hr/projekti/pravo-u-svakodnevici/).

Cilj istraživanja prikazanog i objavljenog u publikaciji "Pravo u svakodnevici – o poučavanju temeljne pravne pismenosti u školama” bio je „istražiti poželjni stupanj pravne pismenosti u nizu europskih država te sukladno rezultatima izraditi resurse potrebne za uvođenje programa poučavanja elementarne pravne pismenosti“. Ovim su se istraživanjem željela mapirati temeljna pravna znanja, vještine i vrijednosti koji bi trebali imati učenici na završetku osnovnog (14-godišnjaci) i srednjeg obrazovanja (18-godišnjaci). Prvi dio publikacije čini istraživački izvještaj o provedenom mapiranju kompetencija koje bi trebale činiti temeljnu pravnu pismenost. Istraživanjem su mapirana pravna znanja, vještine i vrijednosti koje bi svaki učenik trebao imati na kraju osnovnog ili srednjeg obrazovanja. Izvještaj donosi rezultate koji se odnose na Hrvatsku, a koji su prikupljeni od učenika, učitelja i pravnih stručnjaka te praktičara.Drugi dio publikacije sadrži metodologiju istraživanja koje je provedeno u sklopu projekta u četirima državama koje sudjeluju u projektu. Radi se o Portugalu, Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj. Uz teorijski okvir istraživanja, ovaj dio publikacije sadrži i sve popratne materijale koji su korišteni u provedbi istraživanja. Istraživanje je pokazalo kako postoji određeni stupanj slaganja između pravnih stručnjaka i praktičara, učitelja i učenika da je potrebno uvesti u odgojno-obrazovni sustav teme i sadržaje kojima bi se osiguralo da buduće generacije dosegnu određeni „stupanj vladanja pravnim jezikom“. Poznavanje temeljnih pravnih koncepata i ovladavanje pravnim jezikom zasigurno će donijeti niz koristi za učenike što i oni sami prepoznaju (https://fso.hr/objavljena-publikacija-pravo-u-svakodnevici-o-poucavanju-pravne-pismenosti-u-skolama/).

Kako se navodi u publikaciji "Pravo u svakodnevici - objedinjeno izvješće", ona predstavlja usporednu analizu četiriju nacionalnih izvješća. Svako od nacionalnih izvješća sadrži podatke i rezultate primijenjene metodologije u pojedinoj zemlji (rezultate radnih skupina/kvalitativnog istraživanja i rezultate pravnog upitnika/kvantitativnog istraživanja u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji i Portugalu), a nalazi sadržani u ovom Izvješću pružit će osnovu za razvoj materijala za poučavanje osnovne razine pravne pismenosti, odnosno temeljnu osnovu za razvoj okvira kompetencija. Navedeni se materijali trenutno izrađuju u okviru ovog Projekta, čije je trajanje predviđeno do kraja listopada 2024. godine. 

Rezultate projekta može se pratiti na stranici: https://thelawproject.eu/hr/, a prethodno navedene publikacije može se vidjeti na sljedećim poveznicama:https://fso.hr/wp-content/uploads/2023/03/synthesis-report-hr-1.pdf?fbclid=IwAR1ZeoQWit8G_jSTobvg-jRAC53y29cYpAAm3qPUgRU7_rX4XENBlSPOmWE i https://fso.hr/wp-content/uploads/2022/11/2022_Pravo-u-svakodnevici.pdf.