Skoči na glavni sadržaj

 

Studentica Mirta Čulina obranila je 15. lipnja 2022. na preddiplomskom stručnom studiju Telematika završni rad pod nazivom „Program za funkcionalne vježbe slušanja i terapiju tinitusa“. Rad je izrađen pod mentorstvom dr. sc. Andree Andrijašević.

Prema Bauer (Bauer, C. A.: „Tinnitus“, New England Journal of Medicine, 378(13), 1224–1231, 2018. https://doi.org/10.1056/NEJMcp1506631), između 10 i 25 posto osoba starijih od 18 godina pati od tinitusa. Pogođene osobe često opisuju tinitus kao zvonjavu, pištanje, šuštanje, puhanje ili pulsiranje u jednom ili oba uha. Tinitus često izaziva probleme sa spavanjem što za sobom povlači dodatne psihičke i fizičke tegobe te društvene posljedice (nesanica, slabija koncentracija, razdražljivost, ugrožen socijalni kontakt, teškoće razumijevanja u govornoj komunikaciji) i povezuje se s povećanim rizikom razvoja psihičkih oboljenja, prvenstveno depresije i anksioznog poremećaja. Iako tinitus, i s njim povezana oštećenja sluha, predstavljaju velik izazov za pogođenog pojedinca u svakodnevnom životu, terapije za odrasle osobe su, nažalost, slabo dostupne.

Izrađeni računalni program primarno je namijenjen odrasloj populaciji koja ima teškoće razumijevanja govora zbog slabijeg sluha i/ili smetnji slušanja izazvanih pojavom tinitusa, u čemu će moći u budućnosti naći svoju praktičnu primjenu. Osmišljen je po uzoru na konvencionalne terapijske pristupe, ali se izbor vježbi i način prezentacije zadataka oslanja i na primjere postojećih web, mobilnih i desktop programa za unaprjeđenje slušne razabirljivosti govora.

Program može biti od koristi i pojedincima u završnim fazama adaptacije na slušno pomagalo ili kohlearni implantat, a očekuje se da će program omogućiti i općoj populaciji da objektivnije procijeni svoje slušno funkcioniranje i, u slučaju potrebe, potraži stručnu pomoć.

Program sadrži vježbe različite zahtjevnosti za testiranje slušne razabirljivosti. Osim njih, u programu je omogućena identifikacija frekvencije tinitusa i preuzimanje odgovarajuće terapije glazbom. Od brojnih pristupa terapije zvukom, odabran je Tailor made notched music tretman (TMNMT) za smanjenje intenziteta tinitusa (Okamoto, H., Stracke, H., Stoll, W. i Pantev, C.: „Listening to tailor-made notched music reduces tinnitus loudness and tinnitus-related auditory cortex activity“, Proceedings of the National Academy of Sciences, 107(3), 1207–1210, 2010. https://doi.org/10.1073/pnas.0911268107)

Program možete preuzeti na poveznici.

Studij
Stručni prijediplomski studij Telematika