Skoči na glavni sadržaj

Sadnja oštolisne (divlje) šparoge u vrtu Učeničkog doma Podmurvice

veleri

Studenti Održivog agroturizma donijeli su svježu zelenu notu vrtu u Učenički dom Podmurvice! Zahvaljujući donaciji Veleučilišta, zasadili su oštrolisne (divlje) šparoge koje će obogatiti  okolicu i prehrambenu raznolikost vrta Učeničkog doma. Ovaj korak u održivom uzgoju ne samo da potiče ekološku osviještenost studenata i učenika, već i promiče lokalnu proizvodnju ove nove i zanimljive kulture. 

Ovaj mali pilot nasad u urbanoj sredini ima izuzetan potencijal za obrazovne svrhe! Studenti i učenici imat će priliku učiti o ekološki održivom uzgoju, bioraznolikosti i važnosti lokalne proizvodnje na praktičnom primjeru. 

Održane aktivnosti nastavak su suradnje Učeničkog doma Podmurvice i Veleučilišta u Rijeci. Hvala studentima na njihovom trudu i stručnosti!

Studij
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Veleučilište u Rijeci - partner na 6. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Splitu

veleri_6_ medunarodnom_kongresu_o_ruralnom_turizmu

Od 10. do 13. travnja 2024. godine Veleučilište u Rijeci sudjeluje kao partner na 6. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Splitu https://kongres.klubselo.hr/ u organizaciji HUTRR "Klub članova selo", trinaest drugih institucija te nizom pokrovitelja i partnera. Tijekom Kongresa bit će održani brojni paneli, okrugli stolovi i radionice, a očekuje se više od 300 sudionika iz Hrvatske i više europskih zemalja. Veleučilište u Rijeci će na kongresu sudjelovati s dva rada iz područja poljoprivrede i održivog agroturizma. 

Studij
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Slika
Slika

Radionica rezidbe voćaka i izrade sapuna u Učeničkom domu Podmurvice

Nastavnici stručnog prijediplomskog studija Održivi agroturizam u ponedjeljak 4. prosinca 2023. održali su dvije radionice za učenike i odgajatelje Učeničkog doma Podmurvice. Prva radionica provedena je u vrtu učeničkog doma, demnostacijom rezidbe voćaka na stablima badema u čiju provedbu su bili uključeni i učenici i odgajatelji ovog doma. Demonstrirana su pravila i postupak rezidbe voćaka, karakteristike za prepoznavanje starosti izbojaka te vegetativnih i generativnih pupoljaka.

Drugi dio programa radionica je obuhvatio izradu sapuna hladnim postupkom od maslinovog ulja u prostorijama doma. Za aromatiziranje sapuna korišteno je eterično ulje cvijeta lavandina iz vrta učeničkog doma prethodno dobiveno destilacijom pomoću mini destilatora na Veleučilištu u Rijeci. Naime, Veleučilište u Rijeci i Učenički dom Podmurvice potpisali su u lipnju ove godine sporazum o suradnji te je Učenički dom Podmurvice promoviran u tehnološku bazu za potrebe odrađivanje prakse i praktičnih vježbi u vrtu učeničkog doma. Osim destilacije eteričnih ulja na Veleučilištu u ljetnom periodu i provedbe ovih radionica, početkom zimskog semestra u Učeničkom domu Podmurvice održane su i prve terenske vježbe za studente Održivog agroturizma.

Studij
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Održana radionica „Uzgoj divlje šparoge – iz šume u polje, iz polja na stol“

U suradnji Veleučilišta u Rijeci i Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina, u subotu 7. 10. 2023. godine održana je radionica „Uzgoj divlje šparoge – iz šume u polje, iz polja na stol“.

Dr. sc. Martina Peršić polaznike je upoznala s osnovnim znanjima o prikupljanju sjemena, proizvodnji presadnica, te o podizanju i njezi nasada divljih šparoga, dok je gospodin Šime Martinović teorijske spoznaje predstavio na praktičnim primjerima na eksperimentalnom nasadu divljih šparoga.

Na radionici je sudjelovalo ukupno 25 polaznika koji su pokazali veliki interes za predstavljenu temu.

Studij
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Stručni prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda
Slika

Edukacija „Uzgoj divlje šparoge – iz šume na polje, iz polja na stol“

Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina u suradnji s Veleučilištem u Rijeci predstavlja novi i inovativni edukacijski program pod nazivom „Uzgoj divlje šparoge – iz šume na polje, iz polja na stol“ koji će se po prvi put održati u Labinu.

Pozivamo sve zainteresirane na besplatni edukacijski program o uzgoju divlje šparoge koji će se održati u subotu 7. listopada 2023. Edukacija će biti izvedena u dva djela. Prvi, teorijski dio bit će održan u prostorijama Gradske knjižnice Labin s početkom u 9.00 h. U teorijskom dijelu će dr. sc. Martina Peršić s Veleučilišta u Rijeci polaznicima pružiti osnovna teorijska znanja o prikupljanju sjemena, proizvodnji presadnica i podizanju nasada divlje šparoge. U praktičnom dijelu koji će se održati na Vinežu od 13.00 do 16.00 h  polaznici će posjetiti eksperimentalni nasad divlje šparoge, gdje će im Šime Martinović teorijsko znanje predstaviti na praktičnim primjerima. Grad Labin i Veleučilište u Rijeci nadaju se da će ovom edukacijom oživjeti ideju o organiziranom uzgoju divlje šparoge, obogatiti ponudu lokalnih OPG-ova te indirektno osigurati kontinuiranu gastronomsku ponudu ovom iznimnom namirnicom.

Edukacija je namijenjena primarno vlasnicima OPG-ova i ugostiteljima, ali i poljoprivrednim hobistima i ostalim entuzijastima koji žele saznati nešto više o uzgoju divlje šparoge. Radionica je besplatna, a prijaviti se možete na divlja.sparoga@veleri.hr ili na https://shorturl.at/lmKR5.

Ključne informacije:

Naziv edukacijskog programa: Uzgoj divlje šparoge

Datum: subota, 7. listopada 2023.

Mjesto i vrijeme održavanja:

  • 9.00 - 12.00 h Teorijski dio – Gradska knjižnica Labin
  • 13.00 - 16.00 h Praktični dio – Eksperimentalni nasad na Vinežu

Prijava i plaćanje:

Edukacija je besplatna. Prijava na divlja.sparoga@veleri.hr ili na https://shorturl.at/lmKR5

Studij
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Stručni prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda
Datoteke / privitci
Document
plakat-a3_0.pdf (3.04 MB)

Radionica izrade sapuna s učenicima OŠ Podmurvice i Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka

U ponedjeljak 17. travnja 2023. Veleučilište u Rijeci posjetili su učenici i profesori OŠ Podmurvice i Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka. Voditeljica prijediplomskog stručnog studija Održivi agroturizam, dr. sc. biotech. Slavica Dudaš, prof. struč. stud. održala je s učenicima i profesorima jednosatnu radionicu izrade sapuna u biotehničkom laboratoriju te tom prilikom predstavila studijske programe Veleučilišta u Rijeci.

U prethodnim godinama suradnja Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka i Veleučilišta u Rijeci obuhvatila je radionicu destilacije eteričnih ulja na Veleučilištu u Rijeci te višekratne posjete studenata i profesora Održivog agroturizma koji su dio praktičnih vježbi iz stručnih predmeta odradili na površinama vrta i u plasteniku koji su pod nadzorom Graditeljske škole za industriju i obrt.

Studij
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Gostujući predavač Luis Miguel Luz s Polytechnic Institute of Beja održao predavanja u okviru programa Erasmus+ za studente prijediplomskog stručnog studija Održivi agroturizam

U okviru Erasmus+ programa mobilnosti u razdoblju od 6. 3. - 10. 3. 2023. Veleučilište u Rijeci je posjetio nastavnik partnerske institucije Polytechnic Institute of Beja iz Portugala, Luis Miguel Luz.

Luis Miguel Luz je i suosnivač društvene tvrtke MyFarm.com osnovane s ciljem da omogući poljoprivrednicima da izravno plasiraju svoje proizvode potrošačima preko web platforme Adelaide.Farm koristeći virtualne povrtnjake.

Nastavnika su ugostili te razmijenili nastavna iskustva kao i iskustva vezana uz programe mobilnosti prodekanica za međunarodnu suradnju Veleučilišta u Rijeci dr. sc. Eda Ribarić Čučković, Erasmus+ koordinatorica Martina Sudac, povjerenik za međunarodnu suradnju na studiju Održivi agroturizam Mladen Marinac te dr. sc. Melita Vojinović Zec.

Gost predavač je za studente prijediplomskog stručnog studija Održivi agroturizam u Rijeci održao zanimljiva predavanja na temu razvoja poduzetništva u ruralnim područjima. Predavanja su održana studentima druge godine studija u okviru kolegija ''Planiranje i upravljanje ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom'' (nositeljica kolegija dr. sc. Melita Zec Vojinović). Luis Miguel Luz ujedno je studentima druge i treće godine studija Održivi agroturizam predstavio matičnu instituciju te ih pozvao da sudjeluju u programu Erasmus+ i iskoriste mogućnosti koje im se nude kako bi upoznali druge kulture, stekli nova prijateljstva i proširili vidike.

Dana 9. 3. 2023. nastavnika su na Poljoprivrednom odjelu u Poreču ugostile pročelnica odjela dr. sc. Ivana Dminić Rojnić te nastavnica dr. sc. Martina Peršić. Tijekom posjete ujedno je organizirano druženje s dolaznim studentima s institucije Polytechnic Institute of Beja koji u ovom semestru studiraju na prijediplomskom stručnom studiju Mediteranska poljoprivreda. U ugodnom razgovoru dotaknute su teme ruralnog razvoja, poduzetništva u ruralnim područjima, kao i dezertifikacije ruralnih područja te su razmatrani mogući smjerovi razvoja buduće suradnje.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju te se radujemo nastavku suradnje s partnerskom institucijom Polytechnic Institute of Beja!


Ured za međunarodnu suradnju Veleučilišta u Rijeci

Studij
Stručni prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Doprinos Veleučilišta u Rijeci razvoju gospodarstva i društvene zajednice

U sklopu EU projekta "Poduzetnička informiranost" kojeg provodi lokalna razvojna agencija PINS, Skrad, unutar Poziva Usluge za MSP-ove putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI)”, Veleučilište u Rijeci sudjelovalo je u aktivnostima transfera informacija i znanja u području poljoprivrede i turizma.

Iz područja poljoprivrede predavanje “Eko poljoprivreda i lanci opskrbe” održala je dr. sc. Melita Zec Vojinović u Lokvama. U predavanju su polaznici informirani o zakonodavnim aktima koji uređuju ekološku poljoprivredu i procesu certifikacije. Predstavljen je pristup i ključne metode za unaprjeđenje plodnosti tla i zaštitu uzgojnih kultura te su predstavljeni najučinkovitiji lanci opskrbe za ekološke proizvode. Istaknute su i mogućnosti koje nudi Kašetica, izložbeno-prodajni Centar autohtonih proizvoda PGŽ-a, i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici, s kojima također surađuje Veleučilište u Rijeci.

Iz područja turizma predavanje “Uloga visokog obrazovanja u osmišljavanju održivog razvoja turizma” u Fužinama je održao dr. sc. Danijel Drpić, vanjski suradnik Veleučilišta u Rijeci. U predavanju je bilo riječi o obrazovnim programima i projektima Veleučilišta Rijeci iz domene održivog razvoja, te su predstavljene osnovne postavke održivosti i njene važnosti za postizanje održivog ekonomskog, društvenog i gospodarskog razvoja Gorskog kotara. U predavanju je ukazano na važnost očuvanja i turističke valorizacije baštine kao temeljnog nositelja identiteta područja, temeljem kojeg je moguće kreirati jedinstven i prepoznatljiv turistički proizvod.

Kako navodi razvojna agencija PINS, cilj provođenja ovakvih edukacija je povezivanje poduzetnika, međusobna suradnja i razumijevanje, stvaranje poveznica s ostalim sektorima i urbanim područjem, ali i stvaranje boljeg poduzetničkog okruženja u Gorskom kotaru.

Studij
Stručni prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Slika
Slika

Održan prvi minisimpozij Održiva poljoprivreda i ruralni turizam 2022.

 

U okviru proslave 24. obljetnice od osnivanja Veleučilišta u Rijeci dana 19. i 20. svibnja 2022. godine na preddiplomskom stručnom studiju Održivi agroturizam organiziran je i uspješno proveden prvi minisimpozij pod nazivom Održiva poljoprivreda i ruralni turizam. Dvodnevni minisimpozij s međunarodnim sudjelovanjem okupio je domaće i strane stručnjake iz znanosti i gospodarstva koji su govorili o aktualnim temama u agronomiji, poduzetništvu i turizmu. Prvi dan simpozija bio je posvećen oznakama kvalitete ruralnog turizma, promociji autohtonih proizvoda u Primorsko-goranskoj županiji, održivog poduzetništva te uvjetima i prvim iskustvima uzgoja skakavaca kao hrane.

Drugi dan simpozija predavanja su bila provedena u online okruženju i na engleskom jeziku, a tematski je dan bio posvećen istraživanjima i temama iz područja održive poljoprivrede: Sorte jabuka koje ne oksidiraju i Utjecaj gnojidbe na kvalitetu jagoda.

Studij
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Učenici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka destilirali eterična ulja hibridne lavande u biotehničkom laboratoriju Veleučilišta u Rijeci

Učenici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka, budući vrtlari, posjetili su u ponedjeljak 23. 5. 2022. Veleučilište u Rijeci i studij Održivi agroturizam. Tijekom posjeta učenici i nastavnici su u biotehničkom laboratoriju proveli destilaciju eteričnih ulja iz cvijeta hibridne lavande, koju su učenici samostalno uzgojili u svom vrtu, na površinama koje im je ustupila Salezijanska zajednica.

Naime, prošle godine, 2. rujna 2021. dogovorena je suradnja između voditeljice preddiplomskog studija Održivi agroturizam dr. sc. Slavice Dudaš, prof. v. š. i nastavnice Nikoline Krivošić, dipl. ing. agr., te je izrađen program aktivnosti u biotehničkom laboratoriju uključenom u kurikul vrtlara Graditeljske škola za industriju i obrt u Rijeci.

Tijekom posjeta prezentirane su mogućnosti daljeg školovanja i studiji Veleučilišta u Rijeci, a preciznije je prezentiran studijski program Održivi agroturizam, koji predstavlja vertikalu u obrazovanju učenicima te trogodišnje škole. Pravo na upis na studij ovi učenici stječu nakon završetka dodatne četvrte godine školovanja te stjecanja državne mature.

 

Studij
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Slika
Slika
Slika
Subscribe to Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam