Skoči na glavni sadržaj

U četvrtak, 6. travnja 2023. s početkom u 13:00 sati održan je Info dan za studente o mogućnostima individualne mobilnosti unutar programa Erasmus+ i CEEPUS. Na info danu su sudjelovali prodekanica za međunarodnu suradnju, dr. sc. Eda Ribarić Čučković, Martina Sudac, Erasmus koordinatorica, povjerenici za međunarodnu suradnju na pojedinim odjelima / studijima izvan odjela Veleučilišta u Rijeci, predstavnici Erasmus+ partnerskih visokih učilišta iz Poljske i Bosne i Hercegovine, predstavnica Erasmus studentske mreže te bivši i sadašnji Erasmus+ studenti.

Program info dana sastojao se od predstavljanja osoba zaduženih za provedbu programa mobilnosti na Veleučilištu u Rijeci, prezentacije programa mobilnosti, diseminacije iskustava studenata sudionika mobilnosti i predstavljanja Erasmus studentske mreže, predstavljanja institucija partnera, informiranja o postupku prijave na natječaje i obveznoj dokumentaciji prije, tijekom i nakon mobilnosti te, na kraju, dijela predviđenog za pitanja studenata.

Nakon uvodnog pozdrava prodekanica za međunarodnu suradnju, dr. sc. Eda Ribarić Čučković predstavila je povjerenike za međunarodnu suradnju na pojedinim odjelima / studijima izvan odjela koji su pozdravili studente i pozvali ih da se uključe u programe mobilnosti i obrate im se za pomoć. Studentima su se obratili:

  • dr. sc. Anita Stilin, prof. struč. stud., povjerenica za međunarodnu suradnju na Poslovnom odjelu i zamjenica Erasmus koordinatorice te ECTS koordinatorica,
  • Erika Gržin, v. pred., povjerenica za međunarodnu suradnju na Odjelu sigurnosti na radu,
  • dr. sc. Ivana Dminić, v. pred., povjerenica za međunarodnu suradnju na Poljoprivrednom odjelu,
  • dr. sc. Marina Rončević, prof. struč. stud., povjerenica za međunarodnu suradnju na Poljoprivrednom odjelu,
  • dr. sc. Andreja Andrijašević, pred., povjerenica za međunarodnu suradnju na stručnom studiju Telematika.

 

  • Kontakt podatke povjerenika za međunarodnu suradnju na pojedinom odjelu / studiju izvan odjela možete pronaći OVDJE.

 
Nakon predstavljanja povjerenika za međunarodnu suradnju, prodekanica dr. sc. Ribarić Čučković osvrnula se na benefite programa mobilnosti, a posebnu pozornost posvetila je principima uključivosti i raznolikosti ukazavši na mogućnosti i potporu koju Erasmus+ program osigurava za osobe s posebnim potrebama te ostale osobe u nepovoljnom položaju, odnosno s manje mogućnosti. Također, pojašnjena je mogućnost sudjelovanja u kratkim kombiniranim intenzivnim programima, odnosno BIP-ovima (Blended intensive programs).

  • Prezentacija o programima mobilnosti dostupna je OVDJE.

 

Uslijedila su iznošenja iskustava Erasmus studenata. Svoje iskustvo s Cipra gdje je bila na studijskom boravku dostavila nam je je studentica Lejla Dexari poprativši ga fotografijama. Kolegica Dexari je u svom osvrtu na mobilnost na instituciji University of Nicosia istakla da je Erasmus+ projekt njoj i kolegici sa studija donio jedno prekrasno iskustvo koje će pamtiti do kraja života. Ujedno je naglasila da bi preporučila svakom studentu da se prijavi i isproba život studenta u drugoj zemlji.

  • Više o Lejlinom Erasmus iskustvu možete pronaći OVDJE.

 

Svoje iskustvo iznio je i kolega Borna Rošić koji se priključio webinaru iz Portugala gdje je trenutno na mobilnosti u svrhu studijskog boravka na instituciji Polytechnic Institute of Braganca. Kolega Rošić je iznio izuzetno pozitivna iskustva, pri čemu je svoju mobilnost iz zimskog semestra odlučio produljiti i na ljetni semestar. Posebno je istaknuo stručnost i susretljivost profesora u Braganci, a kao koristi od programa naveo je upoznavanje s drugim kulturama, učenje jezika te stvaranje mreže kontakata sa studentima iz različitih dijelova Europe. Spomenuo je da je tijekom prošloga semestra bio jedini student iz Hrvatske, a u ljetnom semestru mu se pridružio kolega Marušić s Veleučilišta u Rijeci, koji se, međutim, nije bio u prilici priključiti webinaru jer se trenutno nalazi u Maroku, na putovanju s ostalim Erasmus studentima. Kolega Rošić ujedno je i napomenuo da je njegovoj odluci da za Erasmus odredište odabere upravo Bragancu uvelike pridonio kolega Mario Čosić koji je lani u okviru programa Erasmus proveo cijelu akademsku godinu na ovoj instituciji, što mu je otvorilo i priliku rada u međunarodnoj kompaniji. Kolega Čosić se nakon zaključenja mobilnosti odlučio ponovno vratiti u Portugal gdje je odlučio nastaviti raditi u navedenoj tvrtki.

  • Više o Mariovom Erasmus iskustvu možete pronaći OVDJE.

 

Studentica diplomskog stručnog studija Poduzetništvo Marta Grabar, bivša Erasmusovka i predstavnica Erasmus studentske mreže - ESN Rijeka iznijela je vlastita iskustva studijskog boravka na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru. Kolegica Grabar ujedno u okviru programa Erasmus+ bila i na mobilnosti u svrhu stručne prakse koju je odradila pri ESN-u Sveučilišta u Mariboru, a u narednim će mjesecima ponovno sudjelovati u programu u svrhu stručne prakse. Marta je predstavila i ESN Rijeka te upoznala studente s ulogom i prednostima mreže te potporom koju ESN pruža studentima pri provedbi mobilnosti kako bi se uspješno integrirali u studentski život u novoj sredini. Istakla je i da ESN studentima pruža korisne savjete vezane uz pronalaženje smještaja ili pak poduzeća za obavljanje stručne prakse, a pozvala je studente i da se pridruže ESN mreži kao volonteri neovisno o tome sudjeluju li programu mobilnosti jer i na taj način ostvaruju kontakte s međunarodnim studentima, šire vidike, upoznaju nove kulture i jačaju jezične kompetencije. A možda ih to potakne i da se sami odluče na mobilnost. Naglasila je da je cijela procedura prijave izuzetno jednostavna iako se možda studentima čini da ima puno papirologije, no uz potporu Ureda za međunarodnu suradnju, sve se vrlo brzo riješi. Kolegica Grabar navela je da joj je sudjelovanje u Erasmus+ programu mobilnosti donijelo višestruke koristi, od upoznavanja s drugim kulturama, razvijanja samopouzdanja i samostalnosti, unapređenja jezičnih kompetencija, do upoznavanja novih kolega i stjecanja novih prijateljstava.

  • Martino Erasmus iskustvo možete pronaći OVDJE.

 

  • Više o iskustvima studenata koji su sudjelovali u programu mobilnosti možete pronaći OVDJE.

 

Nakon diseminacije iskustava naših Erasmusovaca, predstavljena su Erasmus+ partnerska visoka učilišta iz Poljske i Bosne i Hercegovine. Predstavnice institucija partnera su, uz pregled studijskih programa i načina prijave za studijski boravak na njihovu matičnu instituciju, izložili i korisne informacije o životu i studiranju u njihovoj zemlji, pozvavši naše studente i osoblje da ih posjete i provedu razdoblje mobilnosti na njihovoj instituciji. Partnerske institucije predstavili su:

  • Paulina Osuch, Erasmus koordinatorica sveučilišta Powislanski University in Kwidzyn (Poljska), partnerske institucije s kojom Veleučilište u Rijeci ima iznimno uspješnu i snažnu suradnju,

 


U posljednjem dijelu Info dana Erasmus koordinatorica Martina Sudac je održala prezentaciju kroz koju je pojasnila postupak prijave na natječaje za studentsku mobilnost, uz osvrt na dokumentaciju koju je potrebno prikupiti prije, ali i tijekom te po završetku mobilnosti. Također, predstavila je i CEEPUS program te mreže u kojima Veleučilište sudjeluje. Koordinatorica je pozvala studente da prouče objavljene aktivne natječaje za mobilnost u svrhu studijskog boravka i stručne prakse te ih ohrabrila da u slučaju bilo kakvih nejasnoća i nedoumica dođu i na osobne konzultacije o programima mobilnosti.

U dijelu programa namijenjenom pitanjima studenata, prodekanica za međunarodnu suradnju odgovorila je na upit studenta pojasnivši proceduru po povratku studenta s mobilnosti te pristupanje cjelovitom ispitu u dogovoru s nositeljem kolegija.



Aktivni natječaji objavljeni su pod izbornikom NATJEČAJI MOBILNOST: https://www.veleri.hr/hr/erasmus/natjecaji-mobilnost


Slika
Slika
Datoteke / privitci