Skoči na glavni sadržaj

U petak, 14. listopada 2022. s početkom u 14:00 sati u okviru obilježavanja Erasmus dana 2022 održan je Info dan za studente o mogućnostima individualne mobilnosti unutar programa Erasmus+ i CEEPUS. Na info danu sudjelovali su prodekanica za međunarodnu suradnju, dr. sc. Eda Ribarić Čučković, Marijana Jakopič Ganić, Erasmus koordinatorica, povjerenici za međunarodnu suradnju na pojedinim odjelima / studijima izvan odjela Veleučilišta u Rijeci, predstavnici Erasmus+ partnerskih visokih učilišta iz Mađarske, Poljske i Bosne i Hercegovine, predstavnica Erasmus studentske mreže te bivši i sadašnji Erasmus+ i CEEPUS dolazni i odlazni studenti. Bogati program info dana bio je podijeljen u nekoliko dijelova - predstavljanje osoba zaduženih za provedbu programa mobilnosti na Veleučilištu u Rijeci i prezentacija programa mobilnosti, predstavljanje institucija partnera, diseminacija iskustava studenata sudionika mobilnosti i predstavljanje Erasmus studentske mreže, informiranje o postupku prijave na natječaje i obveznoj dokumentaciji prije, tijekom i nakon mobilnosti, i na kraju dio programa predviđen za pitanja studenata.

Nakon uvodnog pozdrava Erasmus koordinatorice Marijane Jakopič Ganić, prisutnima se obratila prodekanica za međunarodnu suradnju, dr. sc. Eda Ribarić Čučković. Prodekanica Ribarić Čučković predstavila je povjerenike za međunarodnu suradnju na pojedinim odjelima / studijima izvan odjela koji su pozdravili studente i pozvali ih da se uključe u programe mobilnosti i obrate im se za pomoć. Studentima su se obratili:

  • dr. sc. Anita Stilin, prof. v. š., povjerenica za međunarodnu suradnju na Poslovnom odjelu i zamjenica Erasmus koordinatorice te ECTS koordinatorica,
  • Erika Gržin, v. pred., povjerenica za međunarodnu suradnju na Odjelu sigurnosti na radu,
  • dr. sc. Ivana Dminić, v. pred., povjerenica za međunarodnu suradnju na Poljoprivrednom odjelu,
  • Mladen Marinac, mag. educ. philol. ang. et hist., pred., povjerenik za međunarodnu suradnju na stručnom studiju Održivi agroturizam,
  • dr. sc. Andreja Andrijašević, pred., povjerenica za međunarodnu suradnju na stručnom studiju Telematika.

 

  • Kontakt podatke povjerenika za međunarodnu suradnju na pojedinom odjelu / studiju izvan odjela možete pronaći OVDJE.

 

Nakon predstavljanja povjerenika za međunarodnu suradnju, dr. sc. Ribarić Čučković studentima je predstavila benefite Erasmus+ i CEEPUS programa mobilnosti te pojasnila osnovna pravila sudjelovanja, skrenuvši pozornost na prava i obveze sudionika prije, tijekom i nakon mobilnosti. Također, posebnu pozornost posvetila je principima uključivosti i raznolikosti te predstavila mogućnosti i potporu koju Erasmus+ program osigurava za osobe s posebnim potrebama te ostale osobe u nepovoljnom položaju, odnosno s manje mogućnosti.

  • Prezentacija o programima mobilnosti dostupna je OVDJE.

 

Uslijedila su predstavljanja Erasmus+ partnerskih visokih učilišta iz Mađarske, Poljske i Bosne i Hercegovine. Predstavnici institucija partnera su, uz pregled studijskih programa i načina prijave za studijski boravak na njihovu matičnu instituciju, izložili i korisne informacije o životu i studiranju u njihovoj zemlji, pozvavši naše studente i osoblje da ih posjete i provedu razdoblje mobilnosti na njihovoj instituciji. Partnerske institucije predstavili su:

  • Paulina Osuch, Erasmus koordinatorica sveučilišta Powislanski University in Kwidzyn (Poljska), partnerske institucije s kojom Veleučilište u Rijeci ima iznimno uspješnu i snažnu suradnju,

 

Nakon izlaganja partnera, iako je tek na začetku razdoblja mobilnosti, svoje dosadašnje Erasmus+ iskustvo iznijela je dolazna studentica Carmen Ocharan s Universidad Complutense de Madrid (Španjolska). Carmen Ocharan mobilnost će realizirati u zimskom semestru na Preddiplomskom stručnom studiju Poduzetništvo. Studentica je tijekom izlaganja rekla par riječi i o svojoj matičnoj instituciji te pozvala studente Veleučilišta da se odluče na mobilnost i posjete madridsko sveučilište. U okviru iznošenja iskustva mobilnosti istaknula je značajnu potporu koju je dobila od Erasmus studentske mreže (ESN) u Rijeci pa je to svakako bio i dobar uvod u izlaganje Marte Grabar, studentice Veleučilišta u Rijeci, bivše Erasmusovke i predstavnice ESN mreže. Marta je predstavila ESN Rijeka te upoznala studente s ulogom i prednostima mreže te s mogućnošću učlanjenja. Naglašena je potpora koju ESN pruža odlaznim i dolaznim studentima pri provedbi mobilnosti kako bi se uspješno integrirali u studentski život u novoj sredini (potpora putem Erasmus buddyja). Također, ESN studentima pruža korisne savjete vezane uz pronalaženje smještaja ili pak poduzeća za obavljanje stručne prakse. Kolegica Grabar iznijela je i vlastita iskustva sudjelovanja u programu Erasmus+ u okviru kojega je provela dio studija u Sloveniji na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru, a gdje je ujedno odradila i stručnu praksu pri ESN-u Sveučilišta u Mariboru.

  • Martino Erasmus iskustvo možete pronaći OVDJE.

 

Studentica Helena Hodak iznijela je svoja iskustva mobilnosti u okviru programa Erasmus+, pri čemu je ljetni semestar akademske godine 2021./2022. provela studirajući na partnerskoj instituciji Powislanski University in Kwidzyn u Poljskoj. Kolegica Hodak spomenula je kako je bila smještena u Gdansku gdje je organizirano i izvođenje dijela nastave te se s mnoštvom drugih međunarodnih studenata uspješno integrirala u studentski život u Poljskoj.

Svoje iskustvo iznio je i kolega Mario Čosić koji je proveo cijelu akademsku godinu na Polytechnic Institute of Braganca u Portugalu. Kolega Čosić je istaknuo da mu je mobilnost omogućila učenje portugalskog jezika, upoznavanje s portugalskom kulturom, ali i kulturom ostalih međunarodnih studenata koji su odlučili mobilnost ostvariti u Braganci. Posebno je naglasio da mu je mobilnost otvorila priliku rada u međunarodnoj kompaniji, pri čemu je i nakon zaključenja razdoblja mobilnosti odlučio nastaviti raditi u navedenoj tvrtki.

  • Više o Mariovom Erasmus iskustvu možete pronaći OVDJE

 

Svi su studenti mišljenja kako im je sudjelovanje u Erasmus+ programu mobilnosti donijelo višestruke koristi, od upoznavanja s drugim kulturama, razvijanja samopouzdanja i samostalnosti, unapređenja jezičnih kompetencija, do upoznavanja novih kolega i stjecanja novih prijateljstava koja će se, uvjereni su, održati i u budućnosti.

  • Više o iskustvima studenata koji su sudjelovali u programu mobilnosti možete pronaći OVDJE.

 

Osim u okviru Erasmus+ programa, Veleučilište u Rijeci aktivno je i u programu CEEPUS. Tako na Veleučilištu u Rijeci u okviru mreže CIII-RS-1412 - Interdisciplinary approach for enhancing knowledge in supply chain analytics (SCAN) u zimskom semestru boravi dvoje studenata s Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Isidora Milićević i Marko Jovac. Studenti su na Veleučilištu na mobilnosti u svrhu istraživanja za završni rad kod nastavnice Erike Gržin te će u okviru terenske nastave posjetiti i Kontejnerski terminal Jadranska vrata d. d. Dolazni studenti ukratko su iznijeli svoja iskustva vezana uz prijavu na CEEPUS natječaj i realizaciju mobilnosti, a iako je za stjecanje sveobuhvatnog iskustva studiranja na Veleučilištu u Rijeci ipak još uvijek prerano s obzirom da je od njihova dolaska proteklo jako malo vremena, studenti su izrazili zadovoljstvo onime što su u ova dva tjedna iskusili, kao i dosadašnjom potporom koju imaju od Veleučilišta.

U posljednjem dijelu Info dana Erasmus koordinatorica Jakopič Ganić održala je kratku prezentaciju kroz koju je pojasnila postupak prijave na natječaje za studentku mobilnost, uz osvrt na dokumentaciju koju je potrebno prikupiti prije, ali i tijekom te po završetku mobilnosti. Erasmus koordinatorica također je istaknula kako je jedan od programskih ciljeva u novom razdoblju i digitalizacija pa se u skladu s time provodi i digitalizacija postojećih međuinstitucijskih sporazuma. Dio partnerskih institucija Veleučilišta u Rijeci, međutim, još uvijek nije u potpunosti implementirao ili ima poteškoća sa sustavom koji omogućuje digitalno obnavljanje i produljenje međuinstitucijskih sporazuma te će se u narednom razdoblju nastaviti aktivnosti na tom planu. Iako su u prijelaznom razdoblju važeći sporazumi iz prethodnog razdoblja za čije je produljenje iskazana suglasnost obje strane, koordinatorica je uputila studente da prije same prijave na natječaj za studijski boravak kroz osobne konzultacije dodatno provjere status bilateralne suradnje Veleučilišta i pojedinog partnera. Po završetku izlaganja, koordinatorica je pozvala prisutne studente da u ovome dijelu info dana postave pitanja te su, slijedom upita, dodatno pojašnjena određena pravila i postupanja.

Zaključno, Erasmus koordinatorica je pozvala studente da prouče objavljene aktivne natječaje za mobilnost u svrhu studijskog boravka i stručne prakse te ih ohrabrila da u slučaju bilo kakvih nejasnoća i nedoumica dođu i na osobne konzultacije o programima mobilnosti.


Aktivni natječaji:


 

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika