
Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Novi, inovativan i interdisciplinaran studij koji nudi spoj znanja o poljoprivredi i turizmu!
Zašto upisati ovaj studij?
Studij Održivi agroturizam nudi širok spektar mogućnosti zapošljavanja, kako u ruralnom turizmu, tako i u poljoprivrednim djelatnostima, u okvirima održivog razvoja kao prioriteta u hrvatskoj i svjetskoj ekonomiji. Prvostupnik (baccalaureus) inženjer održivog agroturizma zanimanje je koje ima veliku perspektivu u viziji ruralnog turizma u Hrvatskoj, koje tek mora doseći svoj vrhunac. Studenti se osposobljavaju ne samo teorijskim znanjima, već se velika pažnja poklanja praktičnim vježbama, što uz izradu projekata i prezetacija zaokružuje njihovo znanje i jača kompetencije.
| Jezik | hr |
|---|---|
| Stručni naziv kratica | bacc. ing. agr. |
| Stručni naziv M | Prvostupnik (baccalaureus) inženjer održivog agroturizma |
| Stručni naziv Ž | Prvostupnica (baccalaurea) inženjerka održivog agroturizma |
| Vrsta rada za završetak | Završni rad |
| ECTS | 180 |
- Planirati poslove agroturističkog gospodarstva u skladu sa zakonodavnim okvirom
- Izraditi hodogram organizacijskog rješenja u poslovnom procesu agroturističkog gospodarstva.
- Planirati marketinške aktivnosti plasmana i distribucije proizvoda i usluga
- Odabrati optimalan način uređenja i dizajna agroturističkog gospodarstva s obzirom na raspoložive resurse
- Identificirati poduzetničke prilike u agroturizmu.
- Odabrati održive načine opskrbe, nabave i prodaje u poslovanju agroturističkog gospodarstva.
- Kritički prosuditi uspješnost poslovanja i poslovnu dokumentaciju u agroturizmu u skladu sa pravnim aktima.
- Odabrati sustav poljoprivredne proizvodnje sukladno raspoloživim resursima
- Integrirati temeljna načela kemije, biokemije, mikrobiologije i botanike u poljoprivrednoj proizvodnji
- Procijeniti prikladnost ekoloških i edafskih čimbenika za održivu biljnu i životinjsku proizvodnju.
- Primijeniti tehnologiju proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i uzgoja domaćih životinja s obzirom na raspoložive resurse.
- Osmisliti model njege za odabrane vrste, sortimente i pasmine.
- Primijeniti različite načine dorade, sortiranja i pripreme biljnih i životinjskih sirovina za preradu.
- Odabrati metode prerade i konzerviranja sirovina biljnog podrijetla.
- Odabrati metode prerade i konzerviranja sirovina životinjskog podrijetla.
- Procijeniti uvjete skladištenja zaliha sirovina i finalnih proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla.
- Primijeniti komunikacijske vještine u pisanoj i usmenoj komunikaciji na hrvatskom i stranom jeziku
- Primijeniti proces hijerarhije održivog gospodarenja otpadom na agroturizmu.
- Ispitati zadovoljstvo klijenta korištenjem različitih metoda procjene
- Analizirati standarde kvalitete u poslovanju agroturističkog gospodarstva.
- Kreirati turističku i ugostiteljsku ponudu agroturističkog gospodarstva.
- Procijeniti tržišne uvjete u poslovanju agroturističkog gospodarstva.
- Upravljati ugostiteljskim aktivnostima na agroturističkom gospodarstvu.
- Upravljati smještajnim kapacitetima agroturističkog gospodarstva.
Voditelj(ica) studija:
|
| Izvedbeni plan nastave: Izvedbeni plan nastave |
P – predavanja, S – seminari, V – vježbe, Pr – praktikum
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | OSNOVE KEMIJE, BIOKEMIJE I MIKROBIOLOGIJE | 5 | 3 | 0 | 2 | 0 | |
| 2 | OSNOVE AGRIKULTURE I ZAŠTITA OKOLIŠA | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 3 | UVOD U PODUZETNIŠTVO | 4 | 2 | 1 | 0 | 0 | |
| 4 | POLJOPRIVREDNA BOTANIKA | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 5 | OSNOVE ZAKONODAVSTVA U AGROTURIZMU | 4 | 2 | 1 | 0 | 0 | |
| 6 | INFORMATIKA I E-POSLOVANJE | 5 | 1 | 0 | 4 | 0 | |
| 7 | ENGLESKI JEZIK U AGROTURIZMU I | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 |
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 8 | OSNOVE TURIZMA | 5 | 3 | 1 | 1 | 0 | |
| 9 | POVRĆARSTVO | 5 | 3 | 0 | 2 | 0 | |
| 10 | VOĆARSTVO | 5 | 3 | 0 | 2 | 0 | |
| 11 | UREĐENJE AGROTURISTIČKOG GOSPODARSTVA | 5 | 2 | 1 | 2 | 0 | |
| 12 | EKONOMIKA I ANALIZA POSLOVANJA AGROTURISTIČKOG GOSPODARSTVA | 5 | 2 | 1 | 1 | 0 | |
| 13 | ENGLESKI JEZIK U AGROTURIZMU II | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
| 14 | STRUČNA PRAKSA 1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 80 |
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 15 | POSLOVNA KOMUNIKACIJA | 4 | 2 | 1 | 0 | 0 | |
| 16 | PRIMIJENJENA MATEMATIKA | 4 | 1 | 0 | 3 | 0 | |
| 17 | AROMATIČNO I ZAČINSKO BILJE | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 18 | RURALNI TURIZAM | 5 | 3 | 1 | 1 | 0 | |
| 19 | PREHRANA I POSLUŽIVANJE | 4 | 1 | 0 | 3 | 0 | |
| 20 | NJEMAČKI JEZIK U AGROTURIZMU I* | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
| 20 | TALIJANSKI JEZIK U AGROTURIZMU I* | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
| 21 | SKLADIŠTENJE I DISTRIBUCIJA ROBA - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 22 | ZAŠTITA NA RADU - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 23 | SPECIJALNO VOĆARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 45 | ENGLESKI JEZIK U AGROTURIZMU III | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 |
* bira se jedan od ponuđenog
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 24 | ZAŠTITA BILJA | 5 | 2 | 1 | 3 | 0 | |
| 25 | PRERADA I KONZERVIRANJE BILJNIH PROIZVODA | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 26 | MARKETING | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 27 | ENGLESKI JEZIK U AGROTURIZMU IV | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
| 28 | STRUČNA PRAKSA 2 | 7 | 0 | 0 | 0 | 160 | |
| 29 | MASLINARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 30 | VINOGRADARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 46 | NJEMAČKI JEZIK U AGROTURIZMU II* | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
| 46 | TALIJANSKI JEZIK U AGROTURIZMU II* | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 |
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 31 | EKOLOŠKA POLJOPRIVREDA | 5 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 32 | STOČARSTVO | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 33 | PRERADA I KONZERVIRANJE PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 34 | ISTRAŽIVANJE ZADOVOLJSTVA KLIJENTA | 4 | 2 | 1 | 1 | 0 | |
| 35 | VINARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ* | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 36 | PČELARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ* | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 37 | PRERADA I KONZERVIRANJE MASLINA - IZBORNI KOLEGIJ* | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 38 | DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO - IZBORNI KOLEGIJ* | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 |
*Studenti biraju dva od ponuđenih izbornih kolegija 35, 36, 37 i 38.
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 39 | PLANIRANJE I UPRAVLJANJE EKOLOŠKOM I POLJOPRIVREDNOM PROIZVODNJOM | 5 | 3 | 0 | 1 | 0 | |
| 40 | POVIJESNO - KULTURNA BAŠTINA REPUBLIKE HRVATSKE | 4 | 2 | 1 | 1 | 0 | |
| 41 | STRUČNA PRAKSA 3 | 10 | 0 | 0 | 0 | 200 | |
| 42 | ZAVRŠNI RAD | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
| 43 | SPECIJALNO STOČARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 44 | NABAVNO I PRODAJNO POSLOVANJE - IZBORNI KOLEGIJ | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 |
