Stručni prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda
Studirajte u idealnim mediteranskim uvjetima najkvalitetnije maslinarske regije svijeta!
Zašto upisati ovaj studij?
Na ovom ćeš studiju kroz cijelu paletu zanimljivih i atraktivnih predmeta svladati znanja o proizvodnji i preradi mediteranskih kultura, a vještine ćeš steći kroz puno puno prakse. Svoja znanja i vještine oplemenit ćeš studijskim putovanjima, posjetima poznatim poljoprivrednim proizvođačima i sajmovima u Hrvatskoj i šire. A kao med na kraju, puno ćeš naučiti o pčelarstvu i uzgoju životinja, proizvodnji maslina i maslinovog ulja, grožđa i vina, povrća i voća, aromatičnog bilja i njihovih ekstrakata.
| Jezik | hr |
|---|---|
| Stručni naziv kratica | bacc. ing. agr. |
| Stručni naziv M | Prvostupnik (baccalaureus) inženjer mediteranske poljoprivrede |
| Stručni naziv Ž | Prvostupnica (baccalaurea) inženjerka mediteranske poljoprivrede |
| Vrsta rada za završetak | Završni rad |
| ECTS | 180 |
- Planiranje poljoprivredne proizvodnje
- Procijeniti utjecaj bioloških, ekoloških i fizikalno-kemijskih elemenata u poljoprivrednoj proizvodnji.
- Odabrati opremu, alate i mehanizaciju za poljoprivrednu proizvodnju.
- Planirati uzgoj domaćih životinja.
- Izraditi plan uzgoja mediteranskih kultura.
- Tehnologija proizvodnje mediteranskih kultura na otvorenom i u zaštićenim prostorima
- Procijeniti kvalitetu sadnog materijala.
- Proizvesti sadni materijal odgovarajućom metodom razmnožavanja.
- Odabrati prikladnu tehnologiju proizvodnje vinogradarsko - voćarskih kultura.
- Odabrati prikladnu tehnologiju proizvodnje povrća na otvorenom i u zaštićenim prostorima.
- Odabrati prikladnu tehnologiju proizvodnje ljekovitog bilja.
- Njega mediteranskih kultura
- Upravljati plodnošću tla.
- Izraditi modele ishrane bilja.
- Provoditi pomotehničke i ampelotehničke mjere.
- Osmisliti mjere zaštite bilja od štetočinja.
- Odabrati model navodnjavanja prilagođen određenojkulturi.
- Tehnologija prerade poljoprivrednih proizvoda
- Primijeniti opremu i postrojenja u preradi poljoprivrednih Proizvoda.
- Primijeniti tehnologiju proizvodnje vina.
- Primijeniti tehnologiju proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja.
- Odabrati odgovarajuću metodu prerade i konzerviranja biljnih i životinjskih proizvoda.
- Planirati i upravljati tehnološkim procesima na poljoprivrednom gospodarstvu
- Procijeniti kvalitetu poljoprivrednih proizvoda temeljem kemijskih i senzornih karakteristika.
- Organizirati poslove poljoprivrednog gospodarstva u skladu s normativnim aktima.
- Izraditi plan organizacije tehnoloških procesa u poljoprivrednoj proizvodnji.
- Osmisliti aktivnosti prezentacije, plasmana i distribucije poljoprivrednih proizvoda.
Pročelnik(ica) studija:
|
| Izvedbeni plan nastave: Izvedbeni plan nastave |
P – predavanja, S – seminari, V – vježbe, Pr – praktikum
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | KEMIJA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 2 | BOTANIKA I OSNOVE GENETIKE | 5 | 3 | 0 | 1 | 0 | |
| 3 | PRIMJENA RAČUNALA U POLJOPRIVREDI | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
| 4 | MATEMATIKA SA STATISTIKOM | 5 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 5 | TEMELJI BILINOGOJSTVA I OPLEMENJIVANJE BILJA | 6 | 3 | 2 | 0 | 0 | |
| 6 | POLJOPRIVREDNA EKOLOGIJA | 4 | 3 | 0 | 0 | 0 | |
| 7 | ENGLESKI JEZIK I | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
| 8 | TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA 1 - IZBORNI PREDMET | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 |
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 8 | TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA 2 - IZBORNI PREDMET | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | |
| 9 | BIOKEMIJA | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 10 | TLOZNANSTVO | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 11 | ZAŠTITA BILJA I | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 12 | FIZIOLOGIJA BILJA | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 13 | STROJEVI U POLJOPRIVREDI | 5 | 2 | 0 | 4 | 0 | |
| 14 | ENGLESKI JEZIK II | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
| 15 | AGROKLIMATOLOGIJA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 16 | AGRARNA MIKROBIOLOGIJA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 |
Napomena: Student upisuje 1 izborni kolegiji od ponuđenih 15 i 16.
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 17 | ZAŠTITA BILJA II | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
| 18 | VOĆARSTVO MEDITERANA I | 6 | 3 | 0 | 2 | 0 | |
| 19 | VINOGRADARSTVO I | 4 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 21 | ENGLESKI JEZIK III | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
| 22 | TRŽIŠTE U POLJOPRIVREDI - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 23 | SJEMENARSTVO - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 24 | STOČARSTVO MEDITERANA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 26 | MASLINARSTVO | 6 | 2 | 0 | 3 | 0 |
Napomena: Student upisuje 1 izborni kolegiji od ponuđenih 22, 23.
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 20 | POVRĆARSTVO | 5 | 3 | 0 | 3 | 0 | |
| 25 | VOĆARSTVO MEDITERANA II | 7 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 27 | VINOGRADARSTVO II | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 28 | VINARSTVO I | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 29 | ENGLESKI JEZIK IV | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
| 30 | OSNOVE URBANIZMA I GOSPODARSKI OBJEKTI U POLJOPRIVREDI - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 31 | OSNOVE PČELARSTVA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 32 | RIBARSTVO - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 |
Napomena: Student upisuje 1 izborni kolegiji od ponuđenih 30, 31 i 32.
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 33 | PRERADA MASLINA | 6 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 34 | VINARSTVO II | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 35 | UZGOJ BILJA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU | 6 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
| 37 | EKONOMIKA POLJOPRIVREDNOG GOSPODARSTVA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 38 | RASADNIČARSTVO - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 39 | SPECIJALNA I PJENUŠAVA VINA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 40 | OSNOVE CVJEĆARSTVA I DENDROLOGIJE - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 42 | NAVODNJAVANJE | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 |
Napomena: Student upisuje 2 izborna kolegija od ponuđenih 37, 38, 39 i 40.
| Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 36 | KONZERVIRANJE POLJOPRIVREDNIH I PČELINJIH PROIZVODA | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 41 | UPRAVLJANJE POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVOM - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 43 | AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 44 | UREĐIVANJE KRAJOBRAZA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 45 | RURALNI OBLICI TURIZMA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 46 | ANALIZA POSLOVANJA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
| 47 | ZAVRŠNI RAD | 15 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Napomena: Student upisuje 2 izborna kolegija od ponuđenih 41, 44, 45 i 46.
