Skoči na glavni sadržaj
Stručni diplomski studij Vinarstvo

Stručni diplomski studij Vinarstvo

Nadopuni svoje stručno znanje i postani „Magistar vinarstva“

 
Zašto upisati ovaj studij?

Na ovom diplomskom studiju nadopunit ćeš svoja stručna znanja o specifičnim tehnološkim postupcima u proizvodnji grožđa i vina. Kroz atraktivna predavanja steći ćeš dodatna teorijska znanja, kroz laboratorijske vježbe upoznat ćeš nove analitičke metode, a kroz praktični rad steći ćeš dodatno iskustvo i neophodno samopouzdanje, za ovo tehnološki zahtjevno ali istovremeno i vrlo kreativno zanimanje. 

Jezik hr
Stručni naziv kratica mag. ing. agr.
Stručni naziv M Magistar inženjer vinarstva
Stručni naziv Ž Magistra inženjerka vinarstva
Vrsta rada za završetak Diplomski rad
ECTS 120
Ishodi učenja
  • Suvremena tehnologija proizvodnje vinove loze
  • Upravljati vinogradom s obzirom na tehnološko-ekološke i ekonomske uvjete.
  • Vrednovati utjecaj terroira, tehnološke zrelosti i tehnologije berbe u svrhu postizanja ciljane kvalitete grožđa i vina.
  • Procijeniti utjecaj fizioloških procesa, ampelotehničkih i meliorativnih zahvata na prirod i kvalitetu grožđa.
  • Planirati ekološku proizvodnju vinove loze
  • Analitika grožđa i vina
  • Odrediti fenolnu zrelost grožđa
  • Ocijeniti oksidacijsko redukcijski potencijal vina na osnovu fizikalno-kemijskog sastava mošta i vina
  • Utvrditi stabilnost vina
  • Ocijeniti potencijal i strukturu mošta i vina na osnovu specifičnih parametara instrumentalnih analiza
  • Suvremena tehnologija prerade grožđa i proizvoda od grožđa i vina. 
  • Integrirati tehnološke postupke u procesu vinifikacije bijelih, rose i crnih vina za dobivanje željenog stila vina.
  • Preporučiti ciljane enološke preparate u procesu proizvodnje bijelih, rose i crnih vina.
  • Odabrati tehnologiju proizvodnje vina i rakija s ciljem očuvanja sortnih specifičnosti.
  • Odabrati tehnologiju njege vina na osnovu razvojnog stadija i kvalitativnih svojstava vina.
  • Senzorna analiza vina i proizvoda od grožđa i vina
  • Usporediti i valorizirati rezultate specifičnih analitičkih parametara  za vrednovanje senzorskih osobina vina i proizvoda od grožđa i vina.
  • Prepoznati skupine kemijskih spojeva i vrednovati njihov utjecaj na karakteristike i kvalitetu vina.
  • Rangirati i valorizirati vina prema fizikalno-kemijskim, analitičkim i senzornim svojstvima vina. 
  • Voditi degustaciju vina korištenjem senzornih tehnika i stručne terminologije
     
Pročelnik(ica) studija:
Profile picture for user idminic
dr. sc. biotech. Ivana Dminić Rojnić,
profesor stručnog studija
Vidi profil
Izborni predmet
P – predavanja, S – seminari, V – vježbe, Pr – praktikum
4. Semestar
Br. prog. Sort descending Kolegij ECTS P S V Pr
  17 SPECIJALISTIČKA PRAKSA II 3 0 0 0 2
  18 DIPLOMSKI RAD 12
  19 STRATEGIJA PLANIRANJA GOSPODARSTVA - IZBORNI PREDMET 5 2 0 1 0
  20 MARKETING VINA - IZBORNI PREDMET 5 2 0 1 0
  21 EUROPSKO VINARSTVO I VINA - IZBORNI PREDMET 5 2 0 1 0
  22 PROJEKTIRANJE PODRUMA - IZBORNI PREDMET 5 2 0 1 0

Student upisuje 3 izborna kolegija.

Želiš više informacija? Pošalji upit.